Nieuws

Mondriaans meesterwerk doorgelicht

Deze week onderwierpen wetenschappers het pronkstuk van het Haags Gemeentemuseum, de Victory Boogie Woogie, aan uitgebreid onderzoek. Het hele scala van het mobiele laboratorium Molab van het programma Eu-Artech (acht apparaten), heeft men er op los gelaten. Van achter een glasplaat mocht het publiek toekijken.

Mondriaan schilderde het werk in 1944 in de VS. Naast kwast en verf gebruikte hij ook plakband en lijm en schraapte hij hier en daar verf weg of maakte hij zichtbare kwaststreken. Het schilderij heeft hij nooit voltooid.
Zo moet bijvoorbeeld mri (magnetic resonance imaging) inzicht geven in de verflaagdiktes en daarmee aantonen waar Mondriaan delen heeft overgeschilderd. Mri geeft informatie over de structuur van moleculen en kan een beeld geven van de opbouw van de verflagen op het doek.

Een andere manier om te zien waar Mondriaan mogelijk zijn werk heeft geretoucheerd of bepaalde bindmiddelen of pigmenten heeft toegepast, is uv-fluorescentie imaging. Deze metingen zijn ’s nachts gedaan. In het najaar willen de onderzoekers ook nog met infrarood kleurenreflectografie, het meten van de weerkaatsing van groen, blauw, rood en infrarood licht, meer te weten komen over materiaalgebruik.

Een andere manier om Mondriaans meesterwerk te doorgronden, is infrarood-spectroscopie, waarbij wiskundige bewerking (met Fourier-transformaties) de moleculaire structuur van verf, tape, lijm en andere stoffen moet onthullen.