Nieuws

Mondriaans meesterwerk doorgelicht

Deze week onderwierpen wetenschappers het pronkstuk van het Haags Gemeentemuseum, de Victory Boogie Woogie, aan uitgebreid onderzoek. Het hele scala van het mobiele laboratorium Molab van het programma Eu-Artech (acht apparaten), heeft men er op los gelaten. Van achter een glasplaat mocht het publiek toekijken.

Mondriaan schilderde het werk in 1944 in de VS. Naast kwast en verf gebruikte hij ook plakband en lijm en schraapte hij hier en daar verf weg of maakte hij zichtbare kwaststreken. Het schilderij heeft hij nooit voltooid.
Zo moet bijvoorbeeld mri (magnetic resonance imaging) inzicht geven in de verflaagdiktes en daarmee aantonen waar Mondriaan delen heeft overgeschilderd. Mri geeft informatie over de structuur van moleculen en kan een beeld geven van de opbouw van de verflagen op het doek.

Een andere manier om te zien waar Mondriaan mogelijk zijn werk heeft geretoucheerd of bepaalde bindmiddelen of pigmenten heeft toegepast, is uv-fluorescentie imaging. Deze metingen zijn ’s nachts gedaan. In het najaar willen de onderzoekers ook nog met infrarood kleurenreflectografie, het meten van de weerkaatsing van groen, blauw, rood en infrarood licht, meer te weten komen over materiaalgebruik.

Een andere manier om Mondriaans meesterwerk te doorgronden, is infrarood-spectroscopie, waarbij wiskundige bewerking (met Fourier-transformaties) de moleculaire structuur van verf, tape, lijm en andere stoffen moet onthullen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven