Nieuws
heihamer

Monopiles heien met water

Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam toonde Van Oord op installatiehefschip Svanen een nieuwe heihamer voor de monopiles (funderingspalen) van offshore windturbines.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld hydraulische impacthamers, die een zwaar stalen heiblok gebruiken, benut deze zogenoemde BLUE piling-technologie de kracht van een vallende watermassa. Fistuca in Delft is sinds 2011 bezig met de ontwikkeling en wordt inmiddels gesteund door bedrijven als Van Oord, Huisman, Vattenfall en Statoil.

Lees verder onder de foto

(Copyright: Bart Stam)

Belangrijkste doel is het geluid onderwater met zeker 20 dB terug te dringen ter
bescherming van de fauna in zee. Bijkomend voordeel is dat de vermoeiingschade van de monopiles met circa 90 % terugloopt. Reden hiervoor is dat BLUE piling de hamerklappen meer spreidt. Hierdoor zakt de monopile dieper de zeebodem in. De BLUE 25M-hamer levert 25 MJ energie, tegen 3,5 à 4 MJ voor industriële heihamers.

In de hamer, een cilindervormig stalen vat van 30 x 10 m, bevindt zich maximaal 1.700 m3 zeewater boven een verbrandingskamer. Ontsteking van een lng-luchtmengsel duwt de watermassa zo’n 1,5 m omhoog. Hierdoor ontstaat tevens een neerwaartse druk die zorgt voor de eerste klap. Door de zwaartekracht stort het water weer naar beneden, wat de tweede – en zwaarste klap – oplevert. Als de uitlaatgassen de verbrandingskamer hebben verlaten, herhaalt de cyclus zich.

Fistuca voerde op 13 augustus een proef uit met de nieuwe heihamer op de Noordzee, aan boord van de Svanen. Dit gebeurde door een monopile van
60 x 6,5 m in de zeebodem te heien. Als alle testresultaten gunstig uitpakken, wil men vanaf 2019 deze nieuwe techniek toepassen bij de installatie van nieuwe windparken.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven