Moord Willem van Oranje virtueel gereconstrueerd | Technisch Weekblad
Nieuws

Moord Willem van Oranje virtueel gereconstrueerd

Onlangs vroeg Delft Forensics-directeur Willem van Spanje om de opening van het graf van Willem van Oranje. In verband met de virtuele reconstructie van de moord op de Vader des Vaderlands, waar Delft Forensics al bijna een jaar aan werkt, wil Van Spanje de exacte lengte van de prins weten. Het onderzoek vindt plaats op verzoek van museum Het Prinsenhof, dat de laatste onduidelijkheden rondom de moord wil wegnemen.

Delft Forensics assisteert instanties over de hele wereld – waaronder de FBI – bij forensisch onderzoek en bleek de aangewezen instelling voor de reconstructie. Van Spanje: ‘met 3d-laserscanning hebben we de kamer van de moord virtueel nagebouwd.’ Hierbij is een laser op een driepoot in de kamer geplaatst, waarna deze langzaam 360 graden ronddraait en circa 600.000 laserpulsen per seconde uitzendt. Een sensor registreert hoe snel en onder welke hoek de laserstralen worden gereflecteerd. Dit proces wordt op verschillende punten in de kamer herhaald. Samen met foto’s van de ruimte leverde dit in een paar dagen tijd een virtuele reconstructie van de crime scene op.

‘Er bestaan nog altijd onduidelijkheden rondom de moord die Balthasar Gerards met een pistool pleegde’, vervolgt Van Spanje. ‘Zo is de plek van de twee kogelgaten in de muur merkwaardig laag. De lengte van de prins kan ons helpen dit mysterie op te lossen.’ De gemeentefractie Onafhankelijk Delft is tegen de ‘grafschennis’: het is volgens de fractie algemeen bekend dat Van Oranje 1.55 m lang was. ‘Waar die lengte vandaan komt, is mij ook niet bekend’, zegt Van Spanje. ‘Er zijn nergens officiële documenten die deze lengte ondersteunen.’

Delft Forensics liet afgietsels maken van de kogelgaten in de muur. Aan de hand van beschrijvingen uit historische documenten werd het vuurwapen van Gerards nagemaakt. ‘Met het wapen, gemaakt van dezelfde materialen als toentertijd, hebben we in de kelder van Het Prinsenhof ballistisch onderzoek verricht door met eveneens nagemaakte kogels te schieten op eenzelfde soort steen als waar de oorspronkelijke kogelgaten zich in bevinden’, legt Van Spanje uit. ‘Door onze kogelgaten te vergelijken met die uit 1584, kunnen we veel leren over waar en hoe Gerards schoot.’

Samen met het bouwhistorisch onderzoek van het gebouw, waarbij onder meer pleisterwerk is verwijderd om de volledige bouwgeschiedenis te achterhalen, moet het forensisch onderzoek een gedetailleerde reconstructie van de daadwerkelijke moord opleveren. Tenminste, als het koninklijk huis toestemming geeft om de graftombe te openen. Delft Forensics rondt het onderzoek in oktober af.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!