mtrl presenteert nieuwe kunststof fiets met partner Igus | Technisch Weekblad
Nieuws

mtrl presenteert nieuwe kunststof fiets met partner Igus

| zondag 19 juni 2022
Technostarters

Geen smeermiddelen nodig. Het Nederlandse mtrl heeft met partner Igus, producent van bewegende kunststof onderdelen, een vrijwel volledig van recycled kunststof gemaakte fiets gepresenteerd: de mtrl.bike

mtrl is de nieuwe naam van DutchFiets, het bedrijf dat al sinds 2015 bezig is met de productie van kunststof fietsen. Het nieuwe model bevat minder dan 10% metalen, zegt Johannes Alderse Baas, met zijn broer Benjamin oprichter van mtrl.bike.

“De fiets bestaat uit meer kunststof dan ooit. De voorvork, achteras en vooras zijn nu van kunststof. Het stuur is van kunststof. De kogellagers bevatten glazen kogels. De schijfremmen zijn van roestvrij staal, zodat er niets is dat kan roesten.”

mtrl bracht met behulp van crowdfunding al in 2016, toen nog onder de naam Dutchfiets, honderd kunststof fietsen op de markt. De fietsen worden in zelf ontwikkelde machines en matrijzen op een duurzame wijze in Nederland gemaakt: de benodigde warmte wordt met zonnepanelen opgewekt.

Frank Blase, ceo van Igus, investeerde in 2019 in mtrl. Het Duitse bedrijf produceert polymeren voor bewegende applicaties, van kabelrupsen tot robotarmen. Het bedrijf levert nu de smeermiddelvrije onderdelen voor de nieuwe fiets; zoals de lagers en onderdelen voor de aandrijvingen. Dat zorgt voor een droge werking met lage wrijving waarbij zand, stof en vuil zich niet kunnen ophopen.

Met de fiets is ook een platform gelanceerd. Dit moet het aanspreekpunt worden voor fabrikanten die een kunststof fiets willen bouwen en voor alle fabrikanten van geschikte onderdelen, zoals kunststof frames, wielen, aandrijvingen en rondsels.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!