Naaldwijk krijgt eerste drijvende kas | Technisch Weekblad
Nieuws

Naaldwijk krijgt eerste drijvende kas

In maart 2005 verrijst in een waterbergingsvijver naast de bloemenveiling FloraHolland Nederlands eerste drijvende kas. Bouwer DuraVermeer en kassenbouwer Unidek willen laten zien dat het concept levensvatbaar is. De bedrijven presenteerden hun plannen vorige week op de HortiFair in Amsterdam.

Amsterdam – Er is lang gestudeerd op de drijvende kas, maar in maart 2005 start dan toch echt de bouw van Nederlands eerste drijven de kas. In twee maanden tijd wordt op het water van een bergingsvijver naast de bloemenveiling FloraHolland de kas van 900 m2 gerealiseerd. DuraVermeer wil volgens woordvoerder Dick van Gooswilligen laten zien dat deze vorm van alternatief ruimtegebruik een reëel alternatief is voor telen op land. ‘En dat kun je maar op één manier laten zien. Door te bouwen’, stelt hij. De komende vijftig jaar zal zo’n 500.000 ha. land worden aangewezen voor de berging van water. ‘DuraVermeer denkt nu na hoe deze ruimte te gebruiken. De kas is daar een goed voorbeeld van, maar we experimenteren ook met drijvende woningen.’

Het drijflichaam waarop de kas wordt gebouwd, is samengesteld uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) en staalvezelbeton. Dit onderdeel van de constructie is de afgelopen jaren door Unidek ontwikkeld. ‘Door toevoeging van staalvezels is het mogelijk een sterke constructie te maken zon der dat eerst wapening moet worden geplaatst in de bekisting. Met EPS wordt een drijvend raster gevormd. De EPS-constructie doet tevens dienst als blijvende bekisting voor het storten van het staalvezelbeton. ‘Omdat deze constructie op het water wordt gebouwd is de kas in principe eindeloos uit te breiden’, zegt Van Gooswilligen.

De plannen zoals deze zijn aangekondigd op de HortiFair zijn een vervolg op een langlopende haalbaarheidstudie naar drijvende kassen. De tuinbouwconstructies zijn ontworpen voor windluwe gebieden en niet voor open zee. ‘We hebben onderzocht hoeveel golfslag en turbulentie de constructie kan hebben. Het concept is bestemd voor bekkens en binnenwateren. Je moet dit ontwerp niet voor de kust van Hawaï neerleggen’, aldus de woordvoerder.

 

Concurrerend

Geteeld zal er niet worden in de kas. Van Gooswilligen: ‘Wij wilden laten zien dat het principe werkt en dat de kas inclusief installaties wat betreft de bouwkosten kan concurreren met de conventionele kas op het land.’

DuraVermeer wil met het oog op de enorme toename in waterbergingen de komende halve eeuw vooraan staan bij het ontwikkelen van nieuwe bouwvormen voor dit vloeibare bouwland. ‘Wij hebben in Nederland een soort haatliefde verhouding met water. Experimenten als deze moeten laten zien dat we in staat zijn deze gebieden ook te ontwikkelen. Laat, wat ons betreft, het water maar komen’, zegt Van Gooswilligen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!