Nieuws
De GL-10 stijgt verticaal op

NASA heeft vliegtuighelikopter

Met de GL-10 heeft de NASA een wel heel gaaf speeltje in huis: een tienmotorig vliegtuig dat kan opstijgen als helikopter.

Goed, het betreft een onbemand vliegtuig en het gaat om een prototype, maar de GL-10 die ook de naam Greased Lightning draagt, doet het echt. Met een spanwijdte van ruim 3 m is het bovendien geen klein speelgoedvliegtuigje, maar een behoorlijk radiografisch bestuurbaar gevaarte.

De GL-10 kan vanaf de grond, wanneer alle tien de propellers in verticale stand staan (vier motoren aan elke vleugel en twee aan de staart) verticaal opstijgen. Wanneer de Greased Lightning hoog genoeg is, worden vleugels en staart in de horizontale stand gezet en vliegt het gevaarte als een vliegtuig. Het landen gebeurt precies andersom: vleugels en staart worden in de verticale stand gezet, waarna de GL-10 rustig naar beneden komt en verticaal landt.

Hoewel het nu vooral gaaf speelgoed lijkt, wil de NASA nu een grotere versie van de GL-10 ontwikkelen om verder onderzoek mee te doen. Daarbij denkt de ruimtevaartorganisatie behalve onderzoek naar verticaal opstijgen en landen onder meer aan het afleveren van pakketjes, surveillancediensten en het in kaart brengen van gebieden. Een grotere versie zou eventueel tot vier personen tegelijk kunnen vervoeren.

Omdat de GL-10 elektromotoren heeft, is het vliegtuig behoorlijk stil. Of dat bij het opschalen het geval blijft, is nog niet zeker: de NASA speelt met het idee om dan te werken met dieselelektrische motoren.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven