Nieuws
0

NASA lanceert bemonsteringsmodule OSIRIS-REx

Mischa Brendel

Als alles goed verloopt, start NASA donderdag de 34 dagen durende lanceringsperiode van ruimtevaartuig OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer).

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie lanceert hiermee haar eerste zogenaamde bemonsteringsmissie, waarbij een ruimtevaartuig naar een asteroïde vliegt, er een monster neemt en er vervolgens mee terugkeert naar de aarde. De 2.110 kg wegende OSIRIS-REx zal in 2018 zijn doel bereiken, om vervolgens 60 tot 2.000 g materiaal te verzamelen.

De asteroïde in kwestie betreft de koolstofrijke 101955 Bennu, met een gemiddelde diameter van iets minder dan 500 m. Deze asteroïde is geclassificeerd als een potentieel gevaarlijk object: de kans dat Bennu eind 22ste eeuw de aarde raakt, is circa 1 op 2.700.

Het ruimtevaartuig bevat een vijftal observatie-instrumenten. Een camerasysteem ondersteunt OSIRIS-REx bij de landing en het nemen van de monsters. Een laser-hoogtemeter, uitgerust met een lidar, wordt ingezet om de afstand tussen OSIRIS-REx en Bennu te bepalen en om de vorm van de asteroïde in kaart te brengen. Verder bevat het ruimtevaartuig drie spectrometers: de eerste stelt de thermische emissies vast, de tweede meet het infraroodspectrum, de derde observeert het röntgenspectrum. Samen geeft dat gedtailleerde informatie over de chemische samenstelling van Bennu.

Lees verder onder de afbeelding


Artist’s impression van OSIRIS-REx nabij 101955 Bennu (copyright: NASA)

OSIRIS-REx heeft voor het verzamelen van materiaal van Bennu een robotarm met speciale bemonsteringskop. Daarnaast is het ruimtevaartuig uitgerust met een capsule met hitteschild en parachutes om het ruimtevaartuig in 2023 veilig terug naar de aarde te krijgen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×