NASA maakt zuurstof op Mars | Technisch Weekblad
Nieuws

NASA maakt zuurstof op Mars

Ruimtevaartorganisatie NASA is er in geslaagd zuurstof te winnen uit de koolstofdioxiderijke atmosfeer van Mars.

Het apparaat MOXIE (‘Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment’) scheidt de zuurstofatomen uit het CO2. De koolmonoxide wordt uitgestoten in de atmosfeer van Mars.

Het proces vereist een temperatuur van ongeveer 800 graden. MOXIE is daarom gemaakt van hittebestendige materialen. Een dunne goudcoating aan de buitenkant van MOXIE reflecteert de infrarode warmte, zodat deze niet naar buiten straalt.

Na twee uur te zijn opgewarmd, lukte het MOXIE, een apparaat van 24 x 24 x 31 cm, om 5,4 gram zuurstof per uur te maken. Dit is voldoende voor 10 minuten zuurstof voor een astronaut.

'Zuurstof is niet alleen het spul dat we inademen. Raketvoortstuwing is afhankelijk van zuurstof, en toekomstige ontdekkingsreizigers zullen afhankelijk zijn van de productie van voortstuwing op Mars om de reis naar huis te maken', zegt Jim Reuter, associate administrator bij NASA.

MOXIE bewijst nu dat het mogelijk is om apparatuur naar Mars te zenden en daar zuurstof te maken. De productie van zuurstof voor een lancering vanaf Mars zal nog wel flink opgeschaald moeten worden. Naast 7 ton aan raketbrandstof is daar ook 25 ton zuurstof voor nodig.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!