Nieuws

NASA: miljardenbesparingen in luchtvaartindustrie mogelijk

  • 8 demonstratieprojecten
  • Besparing van $ 250 miljard

De Amerikaanse luchtvaartindustrie kan in vijfentwintig jaar enkele honderden miljarden dollars besparen. Dit stelt de NASA naar aanleiding van zelf uitgevoerd onderzoek in de periode 2009-2015.

Het project, genaamd Environmentally Responsible Aviation (ERA), bestond uit het doorontwikkelen van verschillende technologieën tot in totaal acht demonstratieprojecten, die onder te verdelen zijn in drie categorieën: vliegtuigromptechnologie, voortstuwingstechnologie en systeemintegratie.

Ingebedde straalpijpen

Een van de projecten betrof een vliegtuigstaartvin met daarin diverse ingebedde straalpijpen, die lucht over deze staartvin blazen. Het demonstratieproject toont volgens NASA aan dat dergelijke staartvinnen veilig kleiner ontworpen kunnen worden, wat het gewicht van vliegtuigen reduceert.

Voor diverse andere demonstratieprojecten werkte NASA samen met vliegtuigmotorenfabrikant Pratt & Whitney waarbij de efficiëntie en geluidsreductie van straalmotoren werden geoptimaliseerd.

Weer een ander project betrof een nieuw proces om grotere secties van lichtgewicht composietmaterialen aan elkaar te hechten, waarbij in de toekomst gewichtsbesparingen tot 20 % mogelijk zijn bij de bouw van nieuwe vliegtuigen.

Straalmotoren bovenop

Het meest opvallende demonstratieproject is wellicht die van een hybride vleugel/rompconcept (zie foto), waarbij de vleugels naadloos overgaan in de romp van het vliegtuig en waarbij de straalmotoren zich bovenaan de achterzijde van het vliegtuig bevinden.

NASA investeerde in totaal meer dan $ 400 miljoen dollar in ERA; diverse industriële partners vulden dit aan met nog eens $ 250 miljoen dollar. NASA claimt echter dat de bevindingen van de ruimtevaartorganisatie de Amerikaanse luchtvaartindustrie tussen 2025 en 2050 zo’n $ 250 miljard aan besparingen op kunnen leveren.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven