Nasa’s opstandige kinderen | Technisch Weekblad
Nieuws

Nasa’s opstandige kinderen

Hoewel de Nasa officieel vrolijk verder werkt aan de ontwikkeling van de nieuwe raketten met de naam Ares, wordt er door sommige medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartinstelling zonder goedkeuring van de Nasa gewerkt aan een andere raket: Jupiter. Dit meldt de nieuwssite MSNBC.

Overdag brave Nasa-medewerkers, maar ’s avonds rebelleuze ontwerpers werkend aan een nieuwe raket. Het lijkt bijna het begin van een nieuwe comicreeks, maar toch is dit de waarheid die nu speelt bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Officieel is de Ares de nieuwe raket van de Nasa. Deze raket, die momenteel in twee uitvoeringen ontwikkeld wordt, zal zowel personen als vracht de ruimte in kunnen brengen (de Ares I zal astronauten vervoeren, de Ares V zal vracht vervoeren). Inmiddels is de ontwikkeling van de Ares al zo ver, dat de eerste testvlucht binnen een jaar gehouden zal worden volgens de Nasa.

Maar zo zeker en eensgezind als de Nasa overkomt naar de pers toe, zo bewogen is de werkelijke situatie bij de ruimtevaartorganisatie. Een aantal werknemers van Nasa werkt in zijn vrije tijd aan de ontwikkeling van een andere raket. Deze raket heeft de naam Jupiter gekregen en is een directe concurrent voor Ares. Uit angst voor hun werkgever, willen deze Nasa-medewerkers anoniem blijven. De vrijdenkers zijn bang om ontslagen te worden als hun identiteit openbaar wordt gemaakt.

Nasa ontkent niet dat er medewerkers zijn die anoniem aan het ontwerp van een andere raket werken. De organisatie zegt dat het medewerkers vrij staat in hun eigen tijd te doen wat zij willen. Over de Jupiter maken zij zich geen zorgen: de Ares is de beste keuze voor een raketontwerp en het is ook deze raket die ontwikkeld zal worden. Uit vele verschillende ontwerpen kwam de Ares naar voren als het beste ontwerp op alle gebieden.

Met de Ares I zullen astronauten de ruimte in worden vervoerd. Zij bevinden zich dan in een capsule aan boord van de Ares I, welke een aangepaste brandstofraket krijgt die vergelijkbaar is met de brandstofraketten die de huidige spaceshuttles hebben. De astronauten zullen in de ruimte aankoppelen met een lunair platform, dat door de Ares V de ruimte in is gebracht. Hierna gaat deze gekoppelde constructie op weg naar de maan.

Lees verder onder de afbeelding.

Ares V van NASA

In tegenstelling tot de Ares V van Nasa (hierboven afgebeeld), heeft de Jupiter geen brandstofraketten aan de zijkant. (beeld: Nasa)Net zoals de Ares, zou ook bij de Jupiter een lancering van twee aparte raketten nodig zijn. Maar in tegenstelling tot de Ares, zouden bij de Jupiter beide ruimtevaartuigen een externe tank krijgen, die zich midden onder de raket bevindt en niet aan de buitenkant van de raket. Sommige facetten van het ontwerp van de Jupiter raketten stammen uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. De ontwerpers van de Jupiter raket zijn van mening dat ingewikkelder niet altijd beter hoeft te zijn. Behalve eenvoudiger in ontwerp, is de Jupiter ook veel goedkoper dan de Ares. De ontwikkeling van Jupiter zou NASA een besparing van 19 miljard dollar opleveren in ontwikkelingskosten en nog eens 16 miljard dollar aan exploitatiekosten.

Nasa wil hier echter niets van weten en zegt dat het ontwerp van de Jupiter niet veel meer is dan wat gekrabbel op een servet. Bovendien heeft de Nasa al 7 miljard dollar geïnvesteerd in het Ares-programma. Maar Amerika zou Amerika niet zijn als niet ook de politiek bij deze kwestie een rol speelde. Zo beweert Steve Metschan, een van de aanhangers van het Jupiter-programma, dat de komende presidentsverkiezingen wel eens een verandering in de plannen van Nasa zou kunnen betekenen. Volgens hem houdt de Nasa opzettelijk informatie achter die aantoont dat de Jupiter-raketten beter zouden zijn dan de Ares-raketten.

Vooralsnog gaan de medewerkers van Nasa overdag door met de ontwikkeling van het Ares-programma, terwijl ze ’s avonds werken aan de Jupiter-raketten. Welke van de twee programma’s het uiteindelijk zal worden, zal in de toekomst blijken.


Bron: MSNBC