Nederlands CO2-afvangbedrijf Carbyon wint prestigieuze prijs | Technisch Weekblad
Nieuws

Nederlands CO2-afvangbedrijf Carbyon wint prestigieuze prijs

| zondag 24 april 2022
Milieu & Duurzaamheid

Carbyon heeft de XPRIZE Milestone Award gewonnen. De Eindhovense start-up krijgt de prijs voor het idee van een machine die CO2 uit de lucht zuivert. Het is de vijftiende Milestone Award die is uitgereikt door de Amerikaanse stichting XPRIZE, die zich inzet voor bescherming van het milieu.

Het doel van de XPRIZE is om efficiënte klimaatinnovaties aan te moedigen om tegen 2050 collectief de doelstelling van 10 gigaton per jaar aan koolstofverwijdering te bereiken. Om te winnen moeten de deelnemende teams een nauwkeurig gevalideerd schaalmodel van hun oplossing laten zien en beschrijven hoe dit model kan worden opgeschaald tot 1 miljard ton per jaar.

De machines die Carbyon wil produceren bevatten een luchtdoorlatende folie waaraan CO2-deeltjes blijven plakken. De deeltjes worden vervolgens losgeweekt bij een temperatuur van 120 graden en gebruikt voor de productie van groene brandstof. Volgens Carbyon werkt hun vinding duizend keer sneller dan die van concurrenten.

“Wij hebben de werking gedemonstreerd van het belangrijkste onderdeel van onze DAC-oplossing (Direct Air Capture) en daarmee aangetoond dat wij goed geplaatst zijn om de volgende stap van 1.000 ton per jaar tegen 2024 tot een goed einde te brengen”, zegt CEO Hans de Neve.

Een onafhankelijke derde partij heeft de demonstratie geverifieerd. “De innovatie van clusters van kleinere DAC-eenheden die gebruik maken van membranen met snelle absorptie/desorptie-cycli kan een transformatie voor het Carbon Dioxide Removal-werkveld betekenen”, was daarna het oordeel van de jury.

Carbyon wint met de prijs ook een bedrag van 1 miljoen dollar.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!