Nieuws

Nederlands ingenieursbureau EPG zoekt heil in Irak

Door de gewelddadige situatie zijn steeds minder Westerse bedrijven bereid om projecten uit te voeren in Irak. Een uitzondering vormt ingenieursbureau EPG dat samenwerkt met het Iraakse conglomeraat Al-Aftan.

Cappelle aan den IJssel – Westerse bedrijven lopen steeds minder warm om mee te helpen aan de wederopbouw van Irak, nu de aanslagen ook regelmatig hulpverleners en werknemers van buitenlandse bedrijven treffen. Desondanks is ingenieursbureau EPG (Engineering Projekt Groep) in Capelle aan den IJssel vastbesloten om mee te helpen met de engineering van twee vliegvelden in de provincies Al-Najaf en Arbil. ‘Al moet de situatie eerst veilig zijn voordat we onze mensen daarheen sturen’, zegt EPG-directeur ir. Martin Plantinga. ‘Tot dusver zijn we vooral bezig geweest met oriënterende gesprekken en verkennende studies naar de mogelijkheden voor wederopbouwprojecten op de middellange en lange termijn.’

EPG is een ingenieursbureau dat in 1977 werd opgericht en inmiddels zo’n 130 personeelsleden telt. Vorig jaar behaalde EPG een omzet van zeven miljoen euro. Het ingenieursbureau houdt zich vooral bezig met elektrotechniek, instrumentatie, werktuigbouwkunde, civiel, staalbouw, procestechnologie, installatietechniek en software-engineering.

EPG gaat niet op eigen houtje aan de slag maar heeft inmiddels een Iraakse partner gevonden in de vorm van het industriële conglomeraat Al-Aftan, waarmee in april een samenwerkingsovereenkomst werd getekend. Al-Aftan begon in 1947 met de verhuur van vrachtwagens maar heeft zijn activiteiten inmiddels fors uitgebreid, bijvoorbeeld met de productie van softdrinks en de winning en productie van kalkzandsteen.

Een groot onderdeel is het aannemersbedrijf Al Rusafat dat zich onder andere bezighoudt met het herstel van utiliteitsgebouwen. Dit gebeurt via technische ondersteuning, toezicht op turn-key projecten, levering van apparatuur en detachering van technici. ‘De basis voor de samenwerking is enkele jaren geleden gelegd toen een van onze medewerkers in contact kwam met de Iraakse ingenieur Bahjet Abo-Sheer die was gevlucht voor het bewind van Saddam Hoessein. Als civiel ingenieur heeft hij bij diverse Nederlandse ingenieursbureaus gewerkt. Na de val van het regime van Saddam Hoessein heeft hij contact gelegd met Al-Aftan. Sindsdien is Abu-Sheer de officiële vertegenwoordiger van Al-Aftan in ons land. Hij is overigens ook parttime bij ons in dienst als senior engineer en consultant’, aldus Plantinga.

Bij welke projecten EPG in Irak betrokken zal zijn is op dit moment nog onduidelijk, evenals het tijdstip en aantal medewerkers. EPG wil graag zijn diensten aanbieden bij de aanleg van twee vliegvelden in de provincies Al-Najaf en Arbil. Plantinga: ‘Voorts denken we dat er in Irak goede mogelijkheden zijn op het gebied van de infrastructuur, civiele techniek, olie en gaswinning op land en de petrochemie. Daarnaast willen we ook locale mensen opleiden.’

Branchevereniging Onri meldt dat de Nederlandse ingenieurs momenteel terughoudend zijn met projecten in Irak. Volgens een woordvoerder vinden de grote bureaus de veiligheidsrisico’s te hoog. Daarnaast zijn dergelijke projecten vrijwel onmogelijk te verzekeren.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven