Nieuws

Nederlands team wint de European Inventor Award

De Nederlandse uitvinders Erik Loopstra en Vadim Banine ontvingen vandaag in Parijs de European Inventor Award (EIA) publieksprijs voor een techniek om nog kleinere en krachtigere microchips te produceren. Het duo kreeg van de vijftien teams de meeste online stemmen.

Microchips worden gecreëerd door met laserlicht patronen te etsen in siliciumwafers. De gebruikelijke productietechnieken met ultraviolet kunnen details etsen tot circa 45 nm. Loopstra en Banine ontwikkelden het EUVL-productiesysteem, waarmee met extreem-ultraviolet licht door de korte golflengte geëtst kan worden met details tot circa 5 nm. ‘Met deze technologie hebben we de grenzen van de conventionele fysica zo goed als bereikt’, legt Banine uit.

Het Europees Octrooibureau reikt jaarlijks zes prijzen uit aan uitvinders, waaronder een publieksprijs en een prijs voor de winnaars van de vijf categorieën: industrie, onderzoek, niet-EOB-landen, mkb’s en levenslange prestaties.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven