Nederlandse bureaus geven terrein prijs | Technisch Weekblad
Nieuws

Nederlandse bureaus geven terrein prijs

Uit het jaaroverzicht van de Zweedse federatie van ingenieurs- en architec tenbureaus (STD) blijkt dat de Nederlandse bureaus het afgelopen jaar een stapje terug deden in Europa.

Stockholm – Al jaren bezetten de Nederlandse advies- en ingenieursbureaus een vooraanstaande positie in de zogeheten ‘sector review’ van de Svensk Technik och Design (STD). Jaarlijks maakt de Zweedse federatie van ingenieurs- en architectenbureaus de ranglijsten bekend van thuisland Zweden, als ook Scandinavië, Europa en de rest van de wereld. Bepalend zijn het totale personeelsbestand en de omzet. Nederlandse ingenieursbureaus zijn goed voor vijftien procent van de totale werkgelegenheid op het Europese continent (dus niet alleen de Europese Unie). Alleen ingenieursbureaus in Groot-Brittannië (31%) en Frankrijk (16,5%) hebben een groter aandeel. Ons land is met 31 ingenieurs- en architectenbureaus goed vertegenwoordigd in de Europese top 300.

Toch hebben vooral de grotere ondernemingen het afgelopen jaar terrein moeten prijsgeven. Samensteller Bengt O. Andreasson wijt dit vooral aan de slechte Nederlandse thuismarkt. Daarbij gaat het vooral om het sterk teruglopend volume aan overheidsopdrachten op het gebied van infrastructuur. Ook de particuliere investeringen liepen terug, waardoor de orderportefeuille voor ingenieursbureaus terugliep.

 

Herstructurering

In Europa is het Franse Altran Technologies met 17.000 werknemers en een jaaromzet van 1362 miljoen euro veruit het grootste ingenieursbureau. Ook het Britse WS Atkins (jaaromzet 1434 miljoen euro, 14000 werknemers) is fors groter dan Arcadis dat op de derde plaats staat met 840,6 miljoen euro en 8827 werknemers in vaste dienst. Fugro kan volgend jaar deze plaats overnemen als scheidend president-directeur ir. Gert-Jan Kramer zijn belofte waarmaakt van één miljard euro omzet in 2005.

Grontmij en DHV moesten duidelijk terrein prijsgeven. Grontmij zakte van de negende naar de dertiende plaats als gevolg van de grote herstructurering die tweehonderd arbeidsplaat sen kostte. Dit moet een kostenbesparing opleveren van 20-25 miljoen euro in 2004 en 2005. Wel noemt STD Grontmij als een van de drijvende krachten achter de 150 meter hoge Montevideotoren in Rotterdam-Zuid. DHV daalde van plaats 13 naar 19. Maar volgens STD zal het Amersfoortse bureau na de overname van Temid volgend jaar wel weer gaan stijgen.

 

Nieuwe notering

Van de middelgrote bureaus handhaafde Kema zich op plaats veertig en maakte Tauw een sprongetje van plaats 53 naar 50. Bij de kleinere Nederlandse bureaus valt vooral de notering van Syncera op, die voor het eerst de STD-ranglijst binnenstormde op plaats 111 met een omzet van 28 miljoen euro. Voorts deden ook ABT Groep (115), Deerns (129), Advin (172), Aveco de Bondt (245) Goudappel-Cofeng (nieuw op plaats 253) het goed.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!