Nederlandse industrie blijft krimpen | Technisch Weekblad
Nieuws
industrie

Nederlandse industrie blijft krimpen

In juni kromp de Nederlandse industrie met ruim 2 %, maar de productie van de machine-industrie groeide en nam met bijna 3 % het sterkste toe. Dit meldt het CBS.

De gemiddelde dagproductie lag in juni 2019 2,2 % lager dan in juni 2018. Daarmee is het de vierde achtereenvolgende maand dat de productie van de Nederlandse industrie kromp. Naast de machine-industrie was verder de voedingsmiddelenindustrie de enige industrietak die groeide; de takken rubber- en kunststofindustrie, metaalproducten, transportmiddelen, chemische producten, reparatie, onderhoud en service, en de elektrische en elektronische apparaten vertoonden allemaal krimp. Deze takken zijn tezamen goed voor bijna 75 % van de totale industriële productie in Nederland.

Lees verder onder de illustratie

(copyright: CBS)

De sterkste afname was er in de tak elektrische en elektronische apparaten. Daar was de krimp 7,4 %. Een belangrijke reden voor de afname in productie is waarschijnlijk de krimp van de Duitse economie. Duitsland is een zeer belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.