Nieuws

Nederlandse mijlpaal voor ruimtetelescoop

Thomas van de Sandt |
Arbeidsmarkt & Onderwijs, Vervoer & Logistiek, Wiskunde & Fysica

Astron heeft een mijlpaal bereikt bij de ontwikkeling van het mid-infrarood instrument van de James Webb Space Telescope.

Astron in Dwingeloo heeft afgelopen week het zogenaamde verificatiemodel van een belangrijk onderdeel van het mid-infrarood instrument (MIRI) afgeleverd aan het Rutherford Appleton Laboratorium in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de astronomische onderzoeksorganisatie is dit een belangrijke stap in het ontwikkelingstraject van het instrument. ‘Het geeft min of meer de start voor de bouw van het deel dat daadwerkelijk gelanceerd zal worden aan boord van de James Webb Space Telescope’, zegt systems engineer van Astron, Michael Meijers.

De opvolger van de Hubble Telescoop moet op zijn vroegst in 2013 worden gelanceerd en zal opereren op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. Aangezien in de ruimte geen verstoringen door de dampkring plaatsvinden, zijn ongekend scherpe afbeeldingen van astronomische objecten mogelijk.

De JWST gaat op zoek naar sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal zijn gevormd om te bepalen hoe deze oudste sterrenstelsels zich hebben ontwikkeld. Daarnaast moet de ruimtetelescoop de vorming van nieuwe melkwegstelsels observeren en de mogelijkheid van buitenaards leven onderzoeken. Daarvoor meet hij de chemische samenstelling van verre zonnestelsels.

De JWST neemt het licht uit de verre sterrenstelsels waar in het infraroodspectrum. Dit omdat de sterren in het uitdijende heelal met grote snelheid van ons af bewegen en het Dopplereffect zorgt voor een roodverschuiving. Het MIRI dient voor het waarnemen van het mid-infraroodspectrum van vijf tot 27 micrometer.

De Nederlandse bijdrage is de ontwikkeling van de belangrijkste optische module van de spectrometer (de SMO). Het project staat onder leiding van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA). Het praktische werk wordt vooral verricht door Astron, en ook TNO-TPD heeft bijgedragen aan het optisch ontwerp.

Behalve een nauwkeurig optisch model moet de module vooral stevig genoeg zijn om daadwerkelijk in de ruimte te functioneren. De telescoop zal zich op een veel grotere afstand van de aarde ophouden dan de Hubble dat nu doet en onderhoudsmissies zijn onmogelijk. Het MIRI moet derhalve de lancering doorstaan en vervolgens nog minstens vijf jaar onder extreme omstandigheden blijven functioneren.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven