Nieuws
European Inventor Award

Nederlandse nominaties voor European Inventor Award

Opnieuw hebben Nederlandse namen een plaats weten te bemachtigen op de nominatielijst van de European Inventor Award van het Europees Octrooibureau (EPO)

Ingenieur Erik Loopstra en de Nederlands-Russische natuurkundige Vadim Banine zijn genomineerd in de categorie ‘Industrie’ voor hun rol in de ontwikkeling van microchipfabricage en specifiek EUVL: extreme ultraviolet lithography. EUVL ‘schetst’ met lasers op nanoschaal structuren in siliciumwafers voor de productie van de volgende generatie microchips. Banine en Loopstra werken al tientallen jaren bij ASML aan de ontwikkeling van deze technologie, die vorig jaar op de markt kwam. EUVL belooft nog kleinere microchips. De ASML-onderzoekers en hun teams creëerden dit EUVL door met een krachtige laser op minuscule druppels tin te schieten. Hierdoor ontstond een plasma met een temperatuur rond de 500.000 °C dat EUVL uitstraalt met een golflengte van 13,5 nm. Met licht van deze golflengte kunnen in een vacuümomgeving kleinere chips worden geëtst dan de huidige technologieën, die werken met UV-licht op een golflengte van 193 nm, al is dit met wat handigheden terug te brengen tot een golflengte van circa 45 nm.

Loopstra studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft en is nu ruim 25 jaar systeemengineer bij ASML. Banine deed twee jaar postdoctoraal onderzoek aan de TU/e en promoveerde hier ook. In 1996 ging hij aan de slag bij ASML.

De European Inventor Award telt vijf categorieën met in totaal vijftien finalisten. Op 7 juni worden de winnaars in Parijs bekendgemaakt.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven