Flash flood forecast helpt inwoners New South Wales | Technisch Weekblad
Nieuws
Een recente opname van de overstroming in Charles Street Weir in Parramatta (voorstad Sydney).

Flash flood forecast helpt inwoners New South Wales

redactie | woensdag 24 maart 2021
Bouw & Civiele Techniek, Watermanagement

Hevige neerslag zorgt voor grote overstromingen in de Australische staat New South Wales. Dankzij nieuwe technologie van Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans kunnen bewoners tijdig actie ondernemen om slachtoffers en schade aan persoonlijke bezittingen en infrastructuur te voorkomen. 

In New South Wales hebben afgelopen weekend extreme hoeveelheden neerslag tot overstromingen geleid. In sommige delen van de staat is meer dan 700 millimeter neerslag gevallen. Maar liefst drie keer zoveel als gemiddeld in de maand maart in dit gebied valt. De extreme hoeveelheden neerslag houden verband met het weersverschijnsel 'La Nina'. Dit weersverschijnsel wordt veroorzaakt doordat de passaatwinden richting Australië sterker worden. Hierdoor wordt warm water richting de kust van Australië geblazen waardoor daar meer neerslag valt.

Flash flood forecast

Nederlandse watertechnologie waarschuwt de noodhulpdiensten van Parramatta, een stadsdeel van Sydney, voor overstromingen vanuit de Parramatta rivier. Het gebied rond de Parramatta rivier is erg heuvelachtig en sterk verstedelijkt, waardoor grote hoeveelheden neerslag kunnen leiden tot plotselinge overstromingen.

De Nederlandse bedrijven Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV hebben, samen met het Australische team van Royal HaskoningDHV, een systeem ontwikkeld dat op basis van de real-time neerslagverwachting een voorspelling geeft van de rivierwaterstanden. Met input van de neerslagradar voorspelt een model hoe de situatie zich over de komende 12 uur ontwikkeld. In een dashboard wordt alle informatie bij elkaar gebracht. Aan de hand van deze informatie bepalen de noodhulpdiensten en lokale overheid waar en wanneer maatregelen en eventuele evacuaties nodig zijn. Op dit moment is het relatief rustig in dit deel van het gebied. Een stuk verderop in de deelstaat worden duizenden mensen geëvacueerd.

Dankzij de Flash Flood Forecast-technologie was Parramatta in staat om, voor de piek van het extreme weer, al maatregelen af te schalen omdat duidelijk werd dat er geen verdere impact te verwachten was voor de gevoelige delen van het stroomgebied. Het Parramatta Flash-systeem hielp de autoriteiten om op het juiste moment de juiste actie te ondernemen, aldus HaskoningDHV.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!