Nederlandse zonnepanelen naar de maan | Technisch Weekblad
Nieuws

Nederlandse zonnepanelen naar de maan

De Sparkwing zonnepanelen van ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland zullen worden gebruikt voor de Masten XL-1 maanlander. Het ruimtevaartuig zal in 2023 op de zuidpool van de maan landen, als onderdeel van NASA’s Commercial Lunar Payload Services.

De zonnepanelen zijn ontworpen, getest, geassembleerd en ook deels geproduceerd door Airbus Nederland in Leiden. Het bedrijf, ooit voorgekomen uit Fokker, produceert al tientallen jaren zonnepanelen voor de ruimtevaart.

‘Waar we met Sparkwing op in hebben gezet, en dat is uniek in de wereld,’ zegt Marloes van Put, Sparkwing programmamanager bij Airbus Nederland, ‘is dat we een catalogus aan ruimtevaartpanelen hebben waaruit een klant kan kiezen. Hierdoor kunnen we snel leveren en de kwaliteit garanderen, omdat we weten dat de verschillende onderdelen van de zonnepanelen goed samenwerken.’

De standaardcomponenten zijn al vroeg in de ontwerpfase van de maanlander meegenomen. Van Put: ‘Wel hebben we voor deze klant sommige onderdelen iets aangepast. Met hulp van 3D-modellen zijn er een grotere paneelomvang en uitsparingen voor de landingspoten van het ruimtevoertuig gerealiseerd.’

De XL-1 van het Amerikaanse bedrijf Masten Space Systems zal voorzien worden van zes panelen om het ruimtevaartuig tijdens de vlucht naar de maan en tijdens de operaties daar van stroom te voorzien. Elk zonnepaneel bevat 320 zonnecellen van het type 3G30 van Azur Space. De panelen hebben een efficiëntie van meer dan 30 procent, zegt Van Put.

Het XL-1 ruimtevaartuig zal voor Masten Mission 1 op de Zuidpool van de maan wetenschappelijke instrumenten afleveren voor onderzoek naar de samenstelling van het maanoppervlak, het detecteren van vluchtige stoffen zoals water, methaan en koolstofdioxide en het evalueren van de straling ter voorbereiding op menselijke missies.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!