Netbeheerders testen micro-wkk’s | Technisch Weekblad
Nieuws

Netbeheerders testen micro-wkk’s

Continuon, Eneco en Essent testen in november de invloed van micro-wkk’s op het net. De netbeheerders willen weten welke problemen kunnen ontstaan bij stroomlevering onderaan de elektriciteitsketen.

Op 19 oktober zijn, in opdracht van Gasterra, de micro-wkk’s (of thuiscentrales) voor de proef van Nieuw Zeeland naar Nederland gevlogen. De vijftig stroomproducerende cv-ketels van het bedrijf WhisperTech staan in een proefhal aangesloten op één transformator. De netbeheerders Continuon Netbeheer, Eneco Netbeheer en Essent Netwerk willen zo te weten komen welke problemen kunnen optreden als de thuiscentrales stroom aan het net leveren.

‘De netspanning mag tot tien procent boven of onder de 230 Volt variëren. Normaal is er in het net alleen sprake van afname van stroom. Nu gaan we ook elektriciteit opwekken, waardoor het spanningsniveau onvoorspelbaar wordt en het net misschien onstabiel’, legt ir. Martijn Bongaerts van Continuon uit. ‘Voor ons is het een hele nieuwe manier van denken, maar dit komt eraan en wij moeten ons erop voorbereiden.’

De netbeheerders gaan voorlopig alleen de problemen inventariseren. Mogelijkheden om de netspanning anders te regelen zijn onderwerp van vervolgonderzoek. ‘Bij een grootschalige levering van elektriciteit aan het net moet hoe dan ook meer intelligentie onderin de elektriciteitsketen worden ingebouwd. Dat zou op het niveau van de transformatorhuisjes kunnen, maar bijvoorbeeld ook in de micro-wkk zelf. Wij zijn nu al bezig met het uitrollen van een grootschalig netwerk van spanningssensoren in het net om de meetbaarheid te vergroten’, aldus Bongaerts.

Iets wat volgens de projectleider van Continuon zeker moet veranderen, is de beveiligingsfilosofie van het net. ‘Bij een plotselinge toename van de stroom op een bepaalde plek constateren wij kortsluiting. Wij sluiten dan het betreffende gebied van het elektriciteitsnetwerk af. Je kunt je voorstellen dat bij levering van elektriciteit aan het net andere voorwaarden moeten gelden, zodat een zo klein mogelijk gebied uitvalt.’
De proef wordt mede in het kader van Smart Power System uitgevoerd. Dat is een samenwerking van onder andere Gasunie, ICT Automatisering, Kema, NOM, TietoEnator TNO en de netwerkbeheerders, die een grootschalig gebruik van de thuiscentrales in Nederland voorstaat. Na afloop gaan de thuiscentrales naar vijftig klanten in Nederland. Dit zijn de eerste particulieren die zo’n vervanger van de cv-ketel daadwerkelijk gaan gebruiken, zonder dat sprake is van een proef.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW