Nieuws
NetPower

NetPower test emissievrije gascentrale

De firma NetPower begint deze maand in Houston, Texas met de test van een 50 MW-gascentrale met een turbine die geen stoom maar superkritisch CO2 gebruikt als werkvloeistof.

Bouwkosten: omgerekend ruim € 120 miljoen. Het hoge rendement van de turbine – 60 % van de energie in het gas wordt omgezet in stroom – dekt de kosten van het afvangen en opslaan van alle CO2. Dit proces, waarbij superkritisch CO2 wordt gebruikt om de turbines aan te drijven, heet de Allam cycle, vernoemd naar de 77-jarige Engelse ingenieur Rodney Allam.

Toshiba bouwde de CO2-turbine, 70 % kleiner maar met net zoveel vermogen als een conventionele gasturbine. Het mengsel van gas en pure zuurstof verbrandt in een combustor die al gevuld is met superkritisch CO2 met een met een temperatuur van 1.150 °C en onder een druk van 300 bar.

Bij de verbranding ontstaan meer CO2, water en warmte; het verhitte mengsel jaagt de turbine aan. Het afgekoelde mengsel wordt daarna eenvoudig weer gescheiden in CO2 en water. Een deel van de CO2 wordt opnieuw onder druk gezet en verhit tot superkritische toestand. Het grootste deel van de CO2 is bruikbaar voor het winnen van extra olie in de tientallen Texaanse olievelden, door dit gas in de velden te pompen.

Volledige compensatie

De extra kosten voor de productie van purze zuurstof, het verhitten en onder druk zetten van de CO2 en het afvoeren van de resterende CO2 worden volgens NetPower volledig gecompenseerd door het hoge rendement van de turbine en het ontbreken van koeltorens. De geproduceerde elektriciteit is dan ook net zo duur als die van een stoom- en gascentrale (STEG-centrale), maar levert niet dezelfde CO2-uitstoot.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is het onmogelijk de opwarming van de aarde te beperken tot 2 °C zonder het grootschalig afvangen van CO2. De zeventien grootste CCS -installaties in de wereld houden samen nog geen 40 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer, minder dan 0,01 % van alle antropogene CO2-emissies.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven