Netwerken en rekenen met de industrie | Technisch Weekblad
Nieuws

Netwerken en rekenen met de industrie

Van 29 januari tot 2 februari vindt voor de negende keer de Nederlandse Studieweek Wiskunde met de Industrie plaats. Dat betekent niet alleen rekenen, maar ook contacten leggen.

Tijdens de Studieweek Wiskunde met de Industrie (SWI) buigen groepen wiskundigen zich over problemen die door het bedrijfsleven zijn aangedragen. Dit jaar staan op de planning onder andere het efficiënter indelen van kabinepersoneel bij KLM, een samplingmodel voor wafersteppers van ASML en het optimaliseren van een hartpomp voor het Amsterdams Medisch Centrum (AMC).

‘De voornaamste activiteit voor de organisatie is het zoeken naar geschikte problemen’, zegt dr. Rob Bisseling, onderzoeker en stagecoördinator aan de Utrechtse wiskundefaculteit en dit jaar een van de organisatoren van het evenement. ‘Problemen moeten geen beroep doen op slechts één specifieke tak van de wiskunde. En ze moeten binnen een week voor tenminste een deel oplosbaar zijn.’

De problemen moeten bovendien echt zijn. KLM is momenteel bijvoorbeeld werkelijk bezig met het indelen van het kabinepersoneel. Stewardessen zitten nu vaak met twee koffers klaar, één voor een warme en één voor een koude bestemming, omdat ze pas op het allerlaatste moment weten waar ze heen vliegen. Dat moet beter kunnen.

In het geval van KLM, een trouwe aanwezige op de SWI, zijn de academische wiskundigen vooral een sparring partner voor de wiskundigen die bij het bedrijf zelf aan de materie werken. Maar het kleine Innogrow, dat een innovatieve kas heeft ontworpen, heeft geen mensen in dienst om vier wiskundige modellen te integreren. Dus ligt die vraag dit jaar bij de SWI, die voor de inschrijfsom van vijftienhonderd euro waardevolle kennis inbrengt die het bedrijf zelf niet kan genereren.

Bisseling: ‘We krijgen vooral feedback van bedrijven die later terugkomen. Een aantal jaren geleden hebben we bijvoorbeeld op verzoek van het AMC gerekend aan een optimale koelingsprocedure voor patiënten van hartoperaties. De procedure was op dat moment empirisch bepaald. Aan de hand van het wiskundige model dat toen is opgesteld, is die procedure daadwerkelijk aangepast.’

Wiskundigen komen vaak naar de SWI, omdat ze het leuk vinden hun academische werk even te verruilen voor rekenwerk dat direct resultaten oplevert. Maar ze doen het ook om contacten te leggen, net als de bedrijven overigens, die de week mede zien als een mogelijkheid om te recruteren.

‘Voor afstudeerders en aio’s is het een mooie gelegenheid om te kijken wat hen het beste ligt: een academische of een industriële carrière’, zegt drs. Tammo Jan Dijkema, mede-organisator en aio in Utrecht. ‘Zelf heb ik aan de SWI van vorig jaar bijvoorbeeld goede contacten met ASML overgehouden.’

De problemen zelf leiden soms tot vervolgonderzoek. Dat geldt zelfs voor problemen die de organisatie ongeschikt vindt voor de SWI, doorgaans omdat ze te ingewikkeld zijn. In dat geval kan een afstudeerder of aio uitkomst bieden.

Soms blijken vraag en aanbod toevallig in elkaar te schuiven. ‘Het is mij eens overkomen dat een stuk software dat ik had geschreven, perfect toepasbaar bleek voor een probleem tijdens de SWI’, vertelt Bisseling. ‘Bij het uitnodigen van wiskundigen letten we er natuurlijk ook een beetje op dat hun expertise aansluit bij de problemen die dit jaar aan de orde komen.’

Zes onderwerpen staan dit jaar op de rol. Naast de vier genoemde zijn dat verder nog een model om de prijs van opties te bepalen en een model om variaties in het magneetveld van MRI-scanners in kaart te brengen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW