Niet alleen in sprookjes: een huis bouwen van stro | Technisch Weekblad
Nieuws

Niet alleen in sprookjes: een huis bouwen van stro

Komend jaar zullen in het Noord-Brabantse Heeze acht huizen gebouwd worden met een positieve impact op het milieu. Daar zullen Strotec, architecten|en|en Bouwbedrijf Van Herpen een huis bouwen dat voor meer dan 95% uit biobased materialen bestaat, stro voorop. Daarmee slaat deze woning 90 ton CO2 op.

Het huis is als winnaar gekomen uit een verkiezing van Ballast Nedam Development. Dat bedrijf schreef eind vorig jaar de Natuurhuis prijsvraag uit, waarin het partijen vroeg om een huis te ontwikkelen met enkel natuurlijke, hergroeibare materialen.

Het winnende ontwerp is van de hand van architecten|en|en. Het architectenbureau is een partner van Strotec, een Nederlandse leverancier van prefab stropanelen gemaakt door EcoCocon. Bouwbedrijf Van Herpen zal de acht woningen in Heeze bouwen.

De stropanelen vormen de sleutel. EcoCocon biedt een compleet wandsysteem met exact op maat gemaakte prefab HSB-stro-elementen. De panelen bestaan voor 10% uit hout (uit FSC-bossen) en 89% uit stro. Ze worden afgewerkt met leem of natuurgips.

De modules zijn tot vijf lagen dragend, hebben een hoge Rc-waarde en hebben CO2 uit de atmosfeer opgeslagen. Het stro in de panelen wordt geperst met een dichtheid van 110kg/m3, er is daardoor geen ruimte over voor zuurstof om eventueel vuur te voeden.

Daarbovenop is het Natuurhuis energiepositief en produceert de woning meer energie dan deze gebruikt. In het ontwerp is ook de verbinding met de natuur opgezocht. De gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Dit werkt als buffer voor de waterhuishouding en zorgt tegelijk voor het tegengaan van hittestress.

Meer dan 70 ontwerpen werden door verschillende partijen ingezonden. Deze zijn door de jury beoordeeld op (1) Gezond en gelukkig wonen; (2) Materiaalgebonden milieu-impact; (3) Energieprestatie; (4) Natuurinclusiviteit en biodiversiteit; (5) Betaalbaarheid en schaalbaarheid.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!