Niet elk bedrijf gaat grens over | Technisch Weekblad
Nieuws

Niet elk bedrijf gaat grens over

Haarlem – Verplaatsing van activiteiten naar het buitenland neemt toe, maar er is geen sprake van dat bedrijvigheid op grote schaal Nederland verlaat. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken dat maandag werd gepresenteerd.

Metaalunie en FME-CWM vinden de conclusies van EZ overigens te voorzichtig. Twintig procent van de 11.000 leden-bedrijven van de Metaalunie heeft de afgelopen jaren werk in het buitenland laten doen. Tien procent van de 3000 leden van FME-CWM heeft inmiddels een vestiging in het buitenland. Jaarlijks verdwijnen zo’n 9000 banen door ‘offshoring’ uit Nederland. Er komen ongeveer 6000 terug door buitenlandse bedrijven die zich in Nederland vestigen.

Tot nu toe is vooral laaggeschoold productiewerk in de (metaal)industrie over de grens gegaan. Maar inmiddels komt het verschijnsel ook voor bij hoger geschoolde in productie, marketing, verkoop, dienstverlening, ict en r&d. Naarmate dienstverlenende bedrijven sterker geautomatiseerd zijn, wordt het gemakkelijker om werk in het buitenland te laten doen.

Van de bedrijven met genoemde activiteiten heeft tien procent de afgelopen jaren werk over de grens gebracht. Zes procent denkt dat de komende jaren te doen. Veelal gaat dit werk naar andere landen in Europa.

84 Procent van deze bedrijven werkt alleen in Nederland en is van plan dit zo te houden.

 

Tolheffing

Dat betreft bijvoorbeeld het veertien medewerkers tellende Bekkers Kraanbouw in St. Oedenrode. Het heeft er vanaf gezien werk in Roemenië te laten doen vanwege de hoge kosten voor vervoer van tot wel 30 lange stalen delen voor kranen, en op de in meerdere landen benodigde vergunningen voor transport van dergelijke lengtes. ‘De tolheffing in Duitsland maakt de drempel nog hoger’, aldus ing. Martien Bekkers.

De kwaliteit van het Roemeense Metaalwerk was overigens goed. De loonkosten bedragen 100 tot 150 euro per maand. Wel moet ter plekke iemand toezien op tijdige uitvoering van de productie, zegt Martien Bekkers.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!