Nieuw bio-asfalt, volledig zonder fossiele bitumen | Technisch Weekblad
Nieuws

Nieuw bio-asfalt, volledig zonder fossiele bitumen

In de gemeenten Assen en Oude IJsselstreek is asfalt gelegd waarin geen fossiele bitumen meer zit. Het zogenoemde Harsfalt bevat een volledig biologisch bindmiddel bestaande uit een mix van biologische oliën, hars en lignine uit Olifantsgras.

In de twee gemeenten zijn proefvakken aangelegd van respectievelijk 500 meter en een kilometer. De kwaliteit van het wegdek wordt vier jaar gemonitord door het Asfalt Kennis Centrum. Daarbij wordt onder andere het verouderingsgedrag in de gaten gehouden. Normaal begint een asfaltweg na een jaar of drie te slijten.

Het bio-asfalt is een initiatief van Mourik Infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra. Esha en Miscancell leveren de grondstoffen. Alle bestanddelen en het mengsel zijn onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen.

Er zijn al meerdere proeven aan de gang met bioasfalt. Zo is vrijwel precies een jaar geleden een fietspad bij Neede (Gelderland) aangelegd dat bestond uit een mengsel van ligninehoudend asfalt en gerecycled asfalt. Het is voor het eerst dat er een mengsel wordt gebruikt waar helemaal geen fossiele bitumen meer in zit.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!