Dawn Aerospace onthult nieuw ruimtevliegtuig | Technisch Weekblad
Nieuws
Ruimtevliegtuig Mk-II Aurora - Artist impression

Dawn Aerospace onthult nieuw ruimtevliegtuig

redactie | maandag 10 augustus 2020
Astronomie & Ruimtevaart, Onderzoek & R&D

Eind juli onthulde Dawn Aerospace haar raket aangedreven ruimtevliegtuig genaamd Mk-II Aurora. Dit is de meest recente versie van testvliegtuigen waarmee het Nederlandse en Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace in de toekomst satellieten de ruimte in wil gaan lanceren.

Het toestel kan naar ‘de rand van de ruimte’ op 100 km hoogte vliegen, waarna het autonoom terugkeert naar de landingsbaan. Dan is het slechts een kwestie van tanken waarna het vliegtuig klaar is voor de volgende ruimtevlucht. De Mk-II Aurora is nog een testmodel met een klein laadvermogen.

De toekomstige Mk-III moet satellieten van 50 tot 100 kg in een baan om de aarde kunnen brengen. Hiervoor zal een tweede trap gebruikt wordt. Dat onderdeel, dat slechts 6% van het lanceersysteem beslaat, zal opbranden in de atmosfeer. De overige 94% is herbruikbaar, waardoor dit een kostenefficiënte manier wordt voor satellietlanceringen en dagelijkse ruimtevluchten.

Eind dit jaar zullen de testvluchten met de Mk-II Aurora van start gaan, met traditionele straalmotoren. De eerste raket aangedreven vluchten van de Auroroa, die met wetenschappelijke experimenten aan boord naar 100 km hoogte gaan, zijn voorzien voor 2021.

Mk-II Aurora met James Powell, GM & Co-founder