Nieuws

Nieuw testlab voor hoogwaardige verpakkingen

Joop Wenstedt |
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Het bedrijf IPS Packaging opent in Eindhoven een laboratorium om hun verpakkingen te testen op alles van extreme temperaturen, druk en trillingen tot elektromagnetische invloeden.

‘Wij ontwikkelen verpakkingen voor meestal dure producten en dan wil je vooraf graag testen of wat je bedacht hebt wel goed is. Probleem was dat we zo’n beetje door heel Nederland moesten reizen om alles getest te krijgen, wat veel tijd en geld kost. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Thales Cryognetics hier in Eindhoven, ‘ vertelt directeur-eigenaar van IPS Packaging Peter Geerts.

 

Bij IPS in Eindhoven staat de – soms extreme - testapparatuur, waaronder een forse klimaatkast met een temperatuurbereik van min veertig tot plus zeventig graden Celsius. In deze kast kunnen ook de vochtigheid en het dauwpunt worden ingesteld naar de gewenste waarden.

 

Bij Thales, een kleine twee kilometer verder, staan vele testtoestellen zoals voor EMC-metingen (voor de reactie op een elektromagnetische omgeving). Geerts, over de mogelijkheden: ‘We hebben afgesproken dat IPS de toegangsdeur wordt voor onze gezamenlijke testservice, zodat het wat laagdrempeliger is voor het Nederlandse bedrijfsleven. Omdat IPS en Thales beiden in totaal andere werelden werken, hebben we besloten om deze service ook aan een zo wijds mogelijke klantenkring te bieden. Want je kunt er bijvoorbeeld allerlei producten en apparatuur mee testen.’

 

Bij IPS staat nu een nieuwe hydraulische installatie om producten aan een hoge druk van maximaal 23 ton bloot te stellen. Daarnaast is er een forse hydraulische triltafel, tot een maximum gewicht van 2200 kg voor de wat lagere frequenties tot 300 Hz. Bij Thales staat dan weer een versie van dit apparaat voor hogere frequenties. Thales beschikt over een triltafel ingebouwd in een klimaatkast waarmee heel realistisch onderzoek is uit te voeren. Maar wat te denken van een zoutsproeitest om te kijken of connectoren wel blijven functioneren of de invloed van lakbeschadigingen en hoe die te voorkomen middels zo’n test.

 

Beide bedrijven samen beschikken ook over de mogelijkheid om vrijgaves te doen voor certificatie. Thales kan zelfs militaire certificaties afgeven. ‘Voor ons is dit een enorme stap vooruit want als de verpakking niet juist functioneert, maak je kans op een DOA (death on arrival), iets wat de klant niet wil en wij net zo min. Met deze testfaciliteiten kunnen we apparatuur en verpakking verregaand testen. We hebben meer zekerheid, waar het eerst altijd een kwestie van afwachten was. We merken ook dat er belangstelling is van andere bedrijven. We hebben nu zo’n honderd klanten en dat is een positieve ontwikkeling.’

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven