Nieuws

Nieuw toestel vliegt vlak boven het water

In Singapore heeft de firma Wiget een toestel met het zogenoemde wing in ground (WIG)-effect ontwikkeld. Het toestel gaat met een snelheid van 190 km/h drie keer zo snel als een vergelijkbaar schip en heeft een zeer laag brandstofverbruik dat zich financieel laat uitdrukken in circa € 0,06 per passagier per kilometer. 

Het toestel kan tot acht passagiers en twee bemanningsleden vervoeren en heeft een actieradius van circa 1.000 km. Naast het voordeel van een hogere snelheid is een WIG-toestel ook in staat zware vrachten te vervoeren.

Bij dit type toestel wordt er draagkracht opgewekt als bij een vliegtuig, maar het toestel vliegt niet hoger dan enkele meters boven de golven. Het WIG-effect ontstaat wanneer een vleugel te weinig lift genereert om blijvend hoogte te winnen. Bij vliegtuigen komt dit voor als ze te zwaar beladen zijn of als ze van een vliegveld op grote hoogte met ijlere lucht moeten opstijgen.

Het nieuwe toestel wordt in Australië gebouwd en heeft daar al de vereiste overheidscertificaten ontvangen. Het WIG-toestel vliegt tussen de 0,5 en 5 m boven het water (of boven landvlaktes). Het kan starten en landen vanaf golven tot 1 m hoog en is voorzien van een inklapbaar landingsgestel, zodat het ook op land kan landen. Het toestel bevat een V-8 automotor van 500 pk (367 kW), die twee duw-propellers aandrijft. Naar verwachting start Wiget de productie van het nieuwe toestel in het derde kwartaal van dit jaar.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven