Nieuws

Nieuwe hoppers Van Oord gaan varen op LNG

redactie |
Maritiem & Offshore, Watermanagement

Van Oord heeft twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van 10.500 m3 besteld. Bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe schepen staat duurzaamheid voorop. Beide baggerschepen worden uitgerust met een LNG-installatie.

De opdracht aan Keppel Singmarine die de schepen op haar werf in Singapore gaat bouwen is in lijn met het innovatieve investeringsprogramma van Van Oord. De nieuwe sleephopperzuigers vervangen bestaande schepen en sluiten aan bij de ambities om de vloot economischer en energiezuiniger te maken.

Beide schepen worden in 2021 geleverd. Ze hebben een beuncapaciteit van ongeveer 10.500 m3 elk, zijn 138 meter lang en 28 meter breed. De schepen worden uitgerust met één zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwater baggerpomp, twee binnenboord baggerpompen, vijf bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.500 kW. De accommodatie is geschikt voor 22 personen.

In april nam Van Oord al haar eerste LNG-aangedreven kraanschip - de 'Werkendam' - in gebruik. "Deze ultra-moderne schepen versterken de middenklasse van onze sleephopperzuigers", zegt chief operational officer Paul Verheul. "Met de investering van deze twee hoppers doen we meer ervaring op met LNG als alternatieve brandstof in dit segment baggerschepen."

Energie-efficiëntie

Tijdens de ontwerpfase werd speciale aandacht besteed aan de energie-efficiëntie van de schepen. De zogenoemde Tier III-schepen (genoemd naar de emissiestandaarden van de IMO, red.) worden uitgerust met dual fuel-motoren. Volgens Van Oord zorgt het ontwerp voor een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik en bijgevolg een daling van de CO2-uitstoot. De schepen worden uitgerust met innovatieve en duurzame systemen en krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation. Van Oord heeft de schepen in eigen huis ontworpen in samenwerking met het Groningse ontwerp- en ingenieursbureau DEKC Maritime.

De nieuwe schepen gaan onder Nederlandse vlag varen. De huidige vloot van Van Oord telt ruim twintig sleephopperzuigers met een capaciteit variërend van 1.000 m3 tot 38.000 m3. De hoppers werken wereldwijd en worden ingezet voor kustversterking, landwinning, havenprojecten en het verdiepen van vaarwegen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven