Nieuwe barrières bewaken cockpit | Technisch Weekblad
Nieuws

Nieuwe barrières bewaken cockpit

De kapingen van 11 september 2001 hebben wereldwijd een discussie losgemaakt over de veiligheid aan boord van vliegtuigen. NLR is betrokken bij het Europese Safee-project om met allerlei technologische barrières te voorkomen dat terroristen de macht overnemen in de cockpit.

Amsterdam – Hoe voorkom je een herhaling van de gebeurtenissen op 11 september 2001, toen terroristen van Al Qaida bij vier vliegtuigen de cockpit binnendrongen? De komst van gewapende air marshalls is een mogelijkheid, die echter tot heftige discussies leidt.

Op een geheel ander vlak is een Europees consortium bezig met het meerjarige researchprogramma Safee om zoveel mogelijk technische barrières op te werpen voor vliegtuigkapers. Het Nationaal Luchten Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is een van de 32 deelnemers aan Safee, dat in 2007 moet uitmonden in een prototype, inclusief procedures. Piloten van diverse luchtvaartmaatschappijen gaan vervolgens oefenen op de nieuwe vliegtuigsimulator Grace van NLR.

‘Belangrijkste doel van Safee is aan boord zoveel mogelijk hindernissen op te werpen’, vertelt dr.ir. J.M. Hoekstra, afdelingsleider training en conceptvalidatie van NLR in Amsterdam.

‘Als mensen met kwade bedoelingen nu door de beveiliging zijn, kunnen ze hun gang gaan. Daarom willen we drie typen verdediginglinies opwerpen.’

 

Dodemansknop

De eerste barrière is dat iedere passagier alleen met een smartcard aan boord kan gaan. Deze chipcard is een boarding pass met extra biometrische gegevens, het paspoortnummer en de vliegtuigstoel.

Hoekstra: ‘Het tweede onderdeel is een cameracircuit dat alle passagiers en hun bewegingen voortdurend registreert. Je kunt dit systeem eventueel met sensoren uitbreiden. Deze beelden gaan naar een computersysteem dat de beelden vertaalt in een gedragsanalyse. Als iemand zich verdacht gedraagt door bijvoorbeeld veel heen en weer te lopen, dan kan het systeem zowel het cabinepersoneel als de piloten waarschuwen.’

Het derde onderdeel is de cockpit zelf. Nog afgezien van de deuren van oersterke Dyneema vezels moet het vrijwel onmogelijk zijn de besturing over te nemen.

Hoekstra: ‘Slaagt een terrorist er toch in door te dringen tot de cockpit, dan kan de piloot via de dodemansknop de automatische besturing in werking zetten of overschakelen naar de dichtstbijzijnde verkeersleiding. We willen het vliegtuig dan automatisch laten landen op een naburig vliegveld. Ook denken we aan speciale systemen die de bewegingen van de vaste piloten herkennen. Voorts willen we een module inbouwen die voorkomt dat een vliegtuig recht op een gebouw afvliegt.’ Inclusief prototype kost Safee ruim dertig miljoen euro, hetgeen de Europese Unie en de deelnemende industrieën samen betalen.