Nieuws

Nieuwe generatie waterstofcel voor boten

De Scandinavische bedrijven ABB en Ballard Power System gaan een nieuwe generatie brandstofcellen ontwikkelen voor de scheepvaart.

Met 3 MW zullen de nieuwe brandstofcellen een vermogen krijgen dat tot een factor 10 groter is dan huidige brandstofcellen. De nieuwe brandstofcel op basis van een proton exchange membrane (PEM) wordt niet groter dan een machinekamer. Hij heeft een vaste fase-polymeermembraan om waterstof en zuurstof gescheiden te houden. Doordat de brandstofcel al bij 65 tot 85 °C elektriciteit produceert, zijn afdichting, montage en bediening minder complex dan bij de meeste andere soorten brandstofcellen.

‘Voor de scheepvaart is een brandstofcel van deze vermogensklasse een noviteit’, vertelt Lindert van Biert, van de faculteit maritieme techniek van de TU Delft. ‘PEM-brandstofcellen zijn relatief goedkoop, er is met deze techniek veel ervaring opgedaan bij auto’s en bussen en het is relatief makkelijk om aan een wisselende vermogensvraag te voldoen om snel te kunnen accelereren.’ Er bestaan al langer andere soorten brandstofcellen met vermogens van enkele megawatts, zoals gesmolten-carbonaatbrandstofcellen, maar die blijken commercieel niet aantrekkelijk te zijn binnen de scheepvaart.

Lees verder onder de video

De Noorse scheepvaart toont al belangstelling voor de nieuwe grote brandstofcellen. Zo wil Viking Cruises een elektrisch aangedreven cruiseschip van 230 m lengte bouwen, dat ruimte biedt aan 900 passagiers en 500 bemanningsleden, meldt Van Biert. ‘Het wil hiervoor brandstofcellen op basis van vloeibaar waterstof gebruiken. De omvang van de brandstofcellen is daarvoor geen probleem. Het ontbreken van een waterstofinfrastructuur nog wel. Diesel is nog goedkoper en regelgeving loopt vaak achter.’

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven