Nieuws

Nieuwe led breekt record

Philips introduceerde de afgelopen week de Luxeon Rebel, een hogehelderheidsled van één vierkante millimeter en een lichtopbrengst van 62 lumen, vergelijkbaar met een 25 W gloeilamp.

Het blijkt met name lastig voldoende lichtsterke leds te ontwikkelen in een voor verlichting bruikbare kleur: zacht wit. Philips Lumileds zet een stap in die richting met haar Luxeon Rebel. Deze hogehelderheidsled is per direct leverbaar in ‘koel wit’ (wit met een blauwe tint; 6500 K) en later dit jaar ook in ‘warm wit’ (3000 K) en ‘neutraal wit’ (4100 K). Daarmee is de Rebel een van de eerste leds die door zijn combinatie van kleur en helderheid geschikt is voor verlichting van huiskamers en kantoorruimtes.
Led-technologie geldt al enige tijd als een veelbelovend alternatief voor de massaal verguisde gloeilamp.

Een nauwkeurige beschouwing van de voor- en nadelen van verschillende verlichtingstechnieken, wijst de light emitting diode echter nog niet als duidelijke winnaar aan. In de ratio van lichtopbrengst en vermogen (lumen per Watt, lm/W), een veelgebruikte manier om lichtbronnen te vergelijken, scoort een witte led nauwelijks beter dan een spaarlamp.

Philips’ Rebel levert 70 lm/W bij 350 mA in koel wit, ruwweg vergelijkbaar met een 25 W gloeilamp. Een koelwitte hogehelderheidsled van Seoul Semiconductor scoort met een lichtopbrengst van maar liefst 100 lm/W bij dezelfde stroomsterkte echter beter, evenals Cree Inc met een led van 85 lm/W. De Rebel onderscheidt zich vooral door een andere belangrijke ratio: die van lm/dollar. De led zelf meet slechts 1 mm2 en is gemonteerd op een printplaatje van 3,0 bij 4,5 mm. Dat maakt hem tot 75 procent kleiner dan de concurrentie, wat de kosten verder drukt. Bovendien is de kleinere Rebel makkelijk te clusteren in een lamp die in een standaardfitting past.

Verder is lichtopbrengst van de Rebel te verhogen naar 160 lm door de stroomsterkte te vergroten van 350 mA (standaard) naar maximaal 1000 mA. Bij deze opbrengst stort de belangrijkste eigenschap van de led, zijn zuinigheid, echter in. Het benodigd vermogen stijgt dan van 0,88 W (70 lm/W) naar 3,5 W (46 lm/W).

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven