Nieuws

Nieuwe N11 nu al verzakt

Alphen aan den Rijn – Rijksweg N11 tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven, die in mei 2004 werd geopend, heeft last van verzakkingen en hobbels in het wegdek. De problemen concentreren zich op tachtig meter wegdek bij een viaduct in Bodegraven, waar de stootplaten zijn verzakt. Deze vormen de overgang tussen wegdek en kunstwerk.

Op last van Rijkswaterstaat Dienst Zuid-Holland heeft het Consortium N11 de afgelopen dagen het wegdek gefreesd en van een nieuwe, hardere laag asfalt voorzien.

Consortium N11 bestaat uit Boskalis, BAM, Dura Vermeer HBG, Ballast Nedam en Volker Wessels. Dit samenwerkingsverband draait op voor de kosten omdat men volgens het design, build & maintain (DBM) contract verantwoordelijk is voor de onderhoudskosten in de eerste tien jaar.

De weg tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven vormt het laatste schakel van de N11. De eerste plannen dateren al van 1978 maar pas in 2001 ging de bouw van het 7,5 km lange tracé van start. Omdat de weg door een drassig veengebied gaat, met zettingen van vijf tot twaalf millimeter per jaar, hebben de bouwers nieuwe technieken toegepast om verzakkingen te minimaliseren. Een goed voorbeeld is het verticale drainagesysteem. Ook heeft men op een groot deel van het tracé met ophoogzand voor een voorbelasting van de bodem gezorgd. Bij de kruising met een gasleiding hebben de bouwers geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) en schuimbeton toegepast.

Het is overigens niet de eerste keer dat de N11 last heeft van verzakkingen. Op het deel Zoeterwoude-Alphen aan den Rijn dat in 2000 open ging, ontstond in 2003 een groot gat in het wegdek bij Hazerswoude. Destijds was de slechte waterafvoer de oorzaak.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven