Nieuws

Nieuwe podcast ‘Should this exist?’ is top

De kersverse podcast ‘Should this exist’ van de Amerikaanse tech-platforms Quartz en WaitWhat (vergelijkbaar met De Waag) spreekt met ondernemers en wetenschappers over nieuwe technieken, die ethische vragen oproepen. In de prikkelende derde aflevering vertelt Rana El-Kaliouby over haar bedrijf Affectiva, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om menselijke emoties te herkennen.

93 % van onze communicatie is non-verbaal, zegt ze. Daarom is het zo moeilijk om via tekstberichten vertrouwen op te bouwen en bestaat er inmiddels een bibliotheek aan vaak raadselachtige emoticons die alleen nog door fijnproevers kunnen worden onderscheiden. Dat kan beter.

De software van Affectiva is getraind op basis van 4 miljard gezichtsuitdrukkingen. Volgens El Kaliouby zijn de mogelijkheden enorm. Denk aan digitaal onderwijsmodules, die zien wanneer een student afhaakt en daarop op inspelen. Of aan een auto die merkt dat de bestuurder afdwaalt. Tegelijk ligt overduidelijk een 1984-scenario op de loer als deze techniek in verkeerde handen komt. Affectiva doet daarom geen zaken met surveillancebedrijven.

De software ziet dingen die mensen missen. In het bekende filmpje waarin een deskundige op de BBC het Midden-Oosten analyseert terwijl zijn kinderen binnenkomen ziet Affectiva dat de belangrijkste emotie op diens gezicht geen afschuw of angst maar initieel 100 % vreugde is over het zien van zijn peuter. Daarin schuilt de vrees van Sam Altman, science fiction auteur en oprichter van OpenAI: de software mensen beter gaat doorzien dan wij zelf doen, hebben we straks geen privé-emoties meer.

Gezichtsherkenning werkt daarnaast notoir slecht bij minderheden. Zo werden Michelle Obama en Serena Williams al eens als mannen geclassificeerd. Chinezen klaagden dat de software van Affectiva niet werkte, totdat er foto’s van de typische beleefde Chinese lach aan de trainingsdata werden toegevoegd. Should this exist? Fascinerende vraag met mooie antwoorden. Ik heb nu al zin de volgende aflevering!

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven