Nieuwe techniek voor golfenergie | Technisch Weekblad
Nieuws

Nieuwe techniek voor golfenergie

Rijkert Knoppers | dinsdag 17 december 2019
Energie, Maritiem & Offshore

Een in zee drijvende boei, die tijdens de op- en neer gaande beweging van de golven via een verticale buis een generator aandrijft. Dit is het essentiële onderdeel van de golfslaginstallatie van het Duitse bedrijf Sinn Power. De kleinste Wave Energy Converter (WEC) bestaat uit 16 van dergelijke in een frame ondergebrachte modules, die elk een vermogen van 24 kW kunnen opwekken. De onderlinge afstand van de modules is bij deze WEC-installatie 6 m in de breedte en 12 m in de lengte.

Het in Gauting gevestigde bedrijf, opgericht door werktuigkundig ingenieur Philipp Sinn, heeft eerst vier jaar geëxperimenteerd met vijf verschillende WEC-modules, die aan een steiger in de haven van het Griekse Heraklion bevestigd waren, begin komend jaar komt een eerste drijvende golfenergie-installatie op 1 km voor de kust van Kreta in zee te liggen. Deze installatie van 864 m2 is opgebouwd uit 21 modules van 36 kW en heeft een totaal vermogen van 0,76 MW. ‘De grootste uitdaging is de barre maritieme omgeving,’ verduidelijkt business developer Jana Funk. ‘Dat is de reden dat onderzoekers golfenergietechnieken al vele jaren testen en ontwikkelen. Een andere uitdaging is dat de vermogenselektronica de ruwe weersomstandigheden moet kunnen weerstaan.’

Door de modulaire opbouw van de installaties is het ontwerp van deze golfenergiecentrales eenvoudig aan te passen aan bijvoorbeeld de hoogte en de frequentie van de golven. De te verwachte energieproductie is relatief groot, de energiedichtheid van golven is ruim honderd keer groter dan die van de zon of de wind, bovendien gaat het om continu bewegende golven, onafhankelijk van het tijdstip op de dag. De grootste installatie die het bedrijf in de markt wil zetten heeft een oppervlakte van bijna 7.000 m2, de 7 bij 12 opgestelde modules hebben met een totaal vermogen van 3 MW.