Nieuws
Jan Terlouw Innovatieprijs 2016

Nijhuis wint innovatieprijs

Nijhuis Water Technology is de winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2016.

Het bedrijf ontwikkelde het concept GENIAAL, dat ruwe mest verwerkt en hierbij schoon water, stikstof en kalium scheidt.

Hiervoor gaat mest in een decanteercentrifuge, die de dikke en de dunne fractie splitst. De dikke fractie, circa 10 % van de totale meststroom, is te gebruiken als gewone, organische mest.

Een flocculator filtert vervolgens, met behulp van enkele chemicaliën, verdere suspensies uit de dunne fractie. Ook vlokken die vanzelf boven komen drijven, worden uit de dunne fractie verwijderd. Tenslotte halen verschillende membraanfilters kalium (10 %) en stikstof (10 %) uit de dunne fractie. Wat overblijft, zijn schoon, eenvoudig loosbaar water (circa 70 %), kalium en stikstof – beide geschikt voor gebruik in kunstmest – en enkele reststoffen.

Lees verder onder de video

Met het winnen van de Jan Terlouwprijs, een initiatief van stichting Kiemt, ontvangt Nijhuis een bedrag van € 10.000. Doel van de prijs is om innovaties op het gebied van energietransitie en de circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren.

Goedkope batterij

Kiemt reikte ook de Ambitieprijs uit. Deze geldprijs van € 5.000 ging naar Elestor, dat een waterstofbromide flowbatterij ontwikkelde. Grote voordelen van deze batterij zijn dat hij geen schaarse grondstoffen nodig heeft, wat de kosten drukt, en dat deze minder snel slijt, aldus Elestor.

Lees verder onder de video

De startup, dat de technologie achter de batterij inmiddels patenteerde, stelt dat de energie wordt opgeslagen in de waterstofbromide-vloeistof en dat dit een volledig omkeerbaar proces betreft.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven