NIST krijgt wattbalans | Technisch Weekblad
Nieuws

NIST krijgt wattbalans

  • Nieuwe definitie kg
  • Constante van Planck

De nieuwe definitie van de kilogram is weer een stap dichterbij. Ook het Amerikaanse National Institute of Science and Technology (NIST) heeft nu een wattbalans die de constante van Planck (h) nauwkeurig genoeg kan bepalen, meldt de Review of Scientific Instruments.

Wetenschappers proberen al jaren om de kilogram te definiëren aan de hand van een natuurkundige constante, in plaats van de massa van een blok platina in Sèvres. Hiervoor moet echter één keer de omrekenfactor van dit blok platina naar de gekozen constante worden bepaald en dat is tot nu toe het grote struikelblok.

Als de constante van Planck (h) lijkt het meest geschikt als natuurkundige constante, maar tot nu toe is deze nooit nauwkeurig genoeg gemeten. Dat denkt men wél te kunnen doen met zogeheten wattbalansen, die massa vertalen naar elektrische stroom en spanning. Wereldwijd zijn er voor dit doel tot nu toe vijf gebouwd. De internationale wetenschappelijke gemeenschap is pas tevreden als drie daarvan h meten tot op een nauwkeurigheid van 50 nW/W. Eén van de drie moet zelfs 20 nW/W halen.

De wattbalans van het NIST heeft bij de eerste pogingen al een nauwkeurigheid van 34 nW/W gehaald. Twee andere wattbalansen zitten ook al op dit niveau. Als ééntje nu nog de vereiste 20 nW/W haalt, lijkt de gestelde deadline voor de introductie van de nieuwe kilogram, in 2018, daadwerkelijk haalbaar.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!