North Sea Port op Europese spoortransportkaart | Technisch Weekblad
Nieuws

North Sea Port op Europese spoortransportkaart

redactie | maandag 26 augustus 2019

Na Gent en Vlissingen is nu ook Terneuzen opgenomen in de Europese spoorvrachtcorridor Rijn-Alpen. Voortaan staat het volledige havengebied van North Sea Port op de kaart van deze belangrijke transport-as binnen de EU.

Het besluit is een extra steun voor het streven van North Sea Port om meer lading op het spoor te krijgen. De fusiehaven versterkt zo zijn aansluiting op het Europese transportnetwerk en op het achterland. Voor de bedrijven en spoorterminals in het havengebied is dat een bijkomende logistieke troefkaart.

Het past bovendien perfect in de wens van North Sea Port om alle transportmodi tot hun recht te laten komen. Momenteel wordt circa 10 procent via het spoor vervoerd. North Sea Port wil dit cijfer nog optrekken. De Europese Unie is bereid om de geplande verschuiving van de weg naar het spoor te ondersteunen.

Met het oog op een vlotter vrachtvervoer en een intensiever gebruik van spoor en binnenvaart maakt de Europese Unie al langer werk van de uitbouw van negen grensoverschrijdende transportassen. Die ‘corridors’ verbinden de grote economische centra binnen de EU.

Spoorcorridor

‘Rijn-Alpen’ is voor North Sea Port een van de belangrijkste spoorcorridors. De corridor slaat via Duitsland en Zwitserland een brug tussen de belangrijkste zeehavens in Nederland en België enerzijds en Noord-Italië anderzijds.

De spoortransport-as volgt de zogeheten ‘Blauwe Banaan’, de economische long van de EU met haar belangrijke productie-, distributie- en consumptiecentra. De corridor is goed voor 3.900 kilometer spoorlijn en verbindt zeven zeehavens, tien binnenhavens en honderd spoorterminals.

Ook naar Baltische Zee

North Sea Port is tevens een schakel in de spoorcorridor tussen Noordzee en Middellandse Zee. Recent werd Terneuzen ook toegevoegd aan deze spoorcorridor, Gent en Vlissingen maakten hier al deel vanuit. Bovendien krijgt de fusiehaven met Gent en Terneuzen binnenkort officieel een plaats op de spooras tussen de Noordzee en de Baltische Zee.