Nieuws

Obama blokkeert verkoop chipsbedrijf

Nadat eerst de Duitse regering al haar twijfels had geuit, heeft de Amerikaanse regering nu haar veto uitgesproken over de verkoop van het Duitse chipsbedrijf Aixtron aan Fujian Grand Chip.

Dat laatste bedrijf is in handen van Chinese staatsfondsen. De Californische vestiging van Aixtron levert zijn apparatuur om dunne metaallagen op te dampen onder meer aan Northrop Gumman, een Amerikaans defensiebedrijf. Volgens de Amerikanen is daarmee de nationale veiligheid in het geding. Chinese bedrijven zijn al grote klanten van Aixtron, dus uit economisch opzicht is de belangstelling voor een overname begrijpelijk.

Het is pas de derde keer dat een Amerikaans veto Chinese investeringen in het land treft. Eerder ging het om een windpark dichtbij een marinebasis en de verkoop van een bedrijf in vliegtuigonderdelen]. Barack Obama’s blokkade komt op een gevoelig moment, omdat diens aanstaande opvolger Donald Trump ook de confrontatie met China aan wil gaan.

Half november verscheen een rapport van de U.S.-China Economic and Security Review Commission (USCC), een commissie van het Congres, dat pleitte voor een strenger toezicht op de verkoop van Amerikaanse bedrijven aan Chinese staatsfondsen. Doel is vooral de toeleveringslijnen van de militaire industrie in eigen handen te houden. Het steekt de Amerikanen bovendien dat Chinezen wel vrijuit kennis zouden kunnen vergaren in de VS, terwijl zij hun eigen industrie streng afschermen.

En een volgend potentieel conflict is alweer in de maak. Lattice Semiconductor, een fabrikant van programmeerbare chips uit Portland, Oregon, maakte in oktober bekend dat het overgenomen zou worden door een tot dan toe onbekend investeringsbedrijf. Ook daar lijkt nu een Chinees staatsbedrijf achter te zitten. Lattice bezit geen unieke kennis, dus de overname raakt niet aan de nationale veiligheid, maar het stiekeme gedoe ergert de Amerikanen. Er gaan al stemmen op om reeds gesloten deals nog eens tegen het licht te houden.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW