Nieuws

Olie- en gasplatform op windstroom

  • Alternatief voor gasturbines
  • Opslag overschot windstroom

TNO wil oude olie- en gasplatforms op zee hergebruiken door ze aan te sluiten op offshore-windmolenparken in de buurt. Zo kunnen de oliemaatschappijen de resterende olie en gas op windstroom oppompen, en kunnen zij lege velden gebruiken voor de opslag van energieoverschotten van de windturbines in de vorm van waterstof. Shell, Siemens en Energie Beheer Nederland onderzoeken nu met TNO of dit idee haalbaar is.

De olie- en gasconcerns zijn verplicht om oude platforms binnen twee jaar na stopzetten te ontmantelen. Dit kost de oliemaatschappij 10-100 miljoen euro per stuk. ‘Door deze nieuwe toepassing kunnen de platforms langer mee, wat kosten zou moeten besparen’, aldus René Peters, initiatiefnemer van TNO. Greenpeace en GroenLinks noemen het plan een smoes om de hoge ontmantelingskosten niet te hoeven betalen.

Gasturbines die nu voor elektriciteit zorgen zijn duur in onderhoud en de emissie-eisen worden steeds strenger. Elektriciteitskabels van de turbines naar een platform zijn weliswaar duur (volgens Peters € 1 miljoen/km) maar toch zou het rendabel zijn stroom uit wind te gebruiken. Windturbinepark Gemini, ten noorden van de Waddeneilanden, kan volgens Peters al elf platforms van stroom voorzien. ‘Toekomstige windparken kunnen bij de platforms in de buurt worden gebouwd en zo duurzaam draaien. Ik verwacht dat er over vijf jaar duurzame platforms zijn’, aldus Peters. Hij denkt dat over tien tot vijftien jaar de elektriciteitsoverschotten van de windparken in de lege gas- of olievelden kunnen worden opgeslagen na omzetting in waterstof. Peters: ‘Dat past mooi binnen de planning van de uitfasering van de olieplatforms.’

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven