Ondergrondse elektriciteitskabels in Leidsche Rijn in gebruik genomen | Technisch Weekblad
Nieuws

Ondergrondse elektriciteitskabels in Leidsche Rijn in gebruik genomen

Mark van der Heijden | maandag 27 september 2021
Energie

De ondergrondse hoogspanningsverbinding van 150.000 volt in het zuiden van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is in gebruik genomen. Bij de aanleg is de nog nieuwe Watucab-techniek toegepast.

TenneT heeft de nieuwe techniek gebruikt omdat daarmee langere afstanden zijn te overbruggen en er minder risico is op schade aan de hoogspanningskabel. De kabel wordt namelijk niet door de mantelbuizen getrokken, maar door waterkracht voortgeduwd.

Een zogenaamde 'pig' van ongeveer een halve meter aan de voorzijde van de kabel sluit de mantelbuis af. De kabel wordt daarmee met 2 bar waterdruk vooruit gepusht. Doordat de kabel deels drijft in de kabel, is er minder sprake van wrijving.

De ondergrondse verbinding vervangt een bovengrondse hoogspanningsverbinding van vier 150 kV-hoogspanningsmasten, die nog deze week worden weggehaald. Daarnaast is er een nieuwe mast (inclusief opstijgpunt) gebouwd.

Met de aanleg van de nieuwe verbinding kunnen er 28 nieuwe woningen gebouwd worden en is er nu ruimte om een nieuw bedrijventerrein (Strijkviertel) aan te leggen.