Nieuws

Ondergrondse Maglev voor energieopslag

Thomas van de Sandt |
Elektrotechniek & Micro-elektronica, Energie, Werktuigbouw

  • Ronde baan met 5 km doorsnede
  • 20 GWh aan opslag

Al sinds het Plan Lievense om van het Markermeer een valmeer te maken is het een bron van de meest wilde ingenieursideeën: hoe kunnen we duurzame elektriciteit – opgewekt uit zonne- en windenergie, maar niet altijd direct bruikbaar – op grote schaal tijdelijk opslaan? Nu komt onderzoeksinstituut ECN met een volgend potentieel systeem: een ondergrondse magneettrein die als een soort gigantisch vliegwiel in een ronde vacuümtunnel met een diameter van 5 km wordt rondgeslingerd en later weer afgeremd om elektriciteit terug te geven.

‘Het plan staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar we zijn behoorlijk serieus’, meldt Wouter Engels van ECN. Het instituut hield al oriënterende gesprekken met marktpartijen, onder meer om de geschatte kosten voor het systeem te toetsen. ‘Daaruit kwam dat het een heel groot en uitdagend project zou zijn, maar ondanks de hoge investeringskosten een ordegrootte goedkoper dan bijvoorbeeld een batterijsysteem.’

In het plan van ECN zweeft de Maglev-trein in een magneetveld, opgewekt door permanente magneten. Bij een overschot aan wind- of zonne-energie wekken elektromagneten een ander magneetveld op, waardoor de trein in beweging komt. Daarbij kan de snelheid oplopen tot 2.000 km/h, met een middelpuntvliedende kracht tot 10 g. Op deze manier is tot 20 GWh aan elektriciteit op te slaan als kinetische energie en snel weer terug te leveren als elektriciteit. Volgens ECN komen de investeringskosten tussen de € 1 en 2 miljard uit.

 

Engels kan nog niet zeggen wat de energie-efficiëntie van het systeem is, maar is daarover wel positief: ‘De trein zweeft dankzij permanente magneten, dus daar hoeft geen energie naar toe. Voor het vacuümpompen van de tunnel ben je wel energie kwijt, maar omdat je geen heel hoog vacuüm nodig hebt, blijft dat beperkt.’

ECN start nu een onderzoeksproject om het systeem uit te ontwerpen. ‘Daarbij sluiten hopelijk ook marktpartijen aan’, aldus Engels.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven