Ongekende renovatie kantoor Alliander | Technisch Weekblad
Nieuws

Ongekende renovatie kantoor Alliander

Thomas van de Sandt | woensdag 18 november 2015
Bouw & Civiele Techniek

  • Energiepositief
  • Circulair grondstoffengebruik

Een gebouw dat meer energie opwekt dan het gebruikt en grotendeels uit hergebruikte (en later opnieuw te gebruiken) materialen is opgetrokken: voor nieuwbouw zou zoiets al een hele opgave zijn, maar voor de renovatie van een serie kantoorpanden uit de jaren tachtig is dat helemaal ongekend. Toch is dat een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten gelukt voor het nieuwe kantoor van Alliander in Duiven. Op 12 november was de officiële opening.

‘Het bijzondere is dat wij van vijf bestaande gebouwen één gebouw hebben gemaakt door er een atrium aan toe te voegen’, vertelt Onno Dwars, hoofd acquisitie en innovatie bij VolkerWessels Vastgoed. Dat overkoepelende atrium dient als klimaatkas, waarmee de benodigde verwarming en koeling in de kantoren op een energiezuiniger manier is te regelen. Door een combinatie met een slimme klimaatregeling, ondergrondse warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein wekt het nieuwe kantoorcomplex zelfs meer energie op dan er wordt gebruikt.

Ook belangrijk is wat door de betrokken partijen ‘circulair grondstoffengebruik’ wordt genoemd. Van alle gebruikte materialen is 80 % hergebruikt. Het slooppuin van de oude gebouwen is verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. Hergebruikt staal is ingezet voor het hoger maken van de bestaande gebouwen en de bouw van het atrium; met de kennis van achtbaanbouwers is de hoeveelheid staal in de constructie geminimaliseerd. De gevels zijn van de oude gebouwen gesloopt zodat deze – ondanks de extra hoogte – op de oude fundering konden blijven steunen. Als nieuwe bekleding van de binnengevels is hout gebruikt dat bestemd was voor de verbrandingsoven. Maar ook bijvoorbeeld de oude plafondplaten en toiletten zijn in het nieuwe kantoorpand terug te vinden.

Ook aan hergebruik in de toekomst is gedacht. Alle gebruikte grondstoffen zijn geregistreerd in een zogenoemd grondstoffenpaspoort. Hierdoor is het mogelijk het gebouw in de toekomst op een efficiënte manier te demonteren en de materialen ergens anders opnieuw in te zetten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW