Ontwerpwedstrijd voor een maantoilet | Technisch Weekblad
Nieuws

Ontwerpwedstrijd voor een maantoilet

Ook astronauten moeten wel eens naar de wc en dat is niet eenvoudig. Tijdens de Apollomissies moesten de ruimtereizigers het doen met een plastic zak die je voor een ‘grote boodschap’, vastplakte aan je billen. Op de maan liggen nog altijd achtergelaten, gevulde zakjes. In ruimtestation ISS bestaat het toilet uit een soort stofzuigersysteem. Nu is er een nieuwe uitdaging: een maantoilet, dat werkt bij zwaartekracht die een zesde is van die op aarde.

NASA roept uitvinders wereldwijd op om een ontwerp te maken voor ‘het kleinste kamertje’ op de maan. De eisen: maximaal 0,12 m3 groot, een maximaal geluidsniveau van 60 dB en de wc moet binnen 5 minuten gereed zijn voor de volgende. Verder moet het uitwerpselen en urine tegelijk kunnen verwerken (respectieve 0,5 kg en 1 l), alsmede diarree en tot 114 gram menstruatiebloed per astronaut per dag. Je krijgt bonuspunten als je ontwerp ‘braaksel kan opvangen zonder dat het bemanningslid zijn/haar hoofd in het toilet hoeft te steken’.

De winnaar ontvang $20.000, de tweede plek krijgt $10.000 en de derde $5.000. Er is ook een categorie voor kinderen waar NASA-merchandise te winnen is. De deadline is 17 augustus.  

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!