“Onze kennis en kunde is cruciaal als je de metaalkringloop wil sluiten” | Technisch Weekblad
Nieuws
Tom Eussen

Tom Eussen, voorzitter Metaal Nederland:


“Onze kennis en kunde is cruciaal als je de metaalkringloop wil sluiten”

Tom Eussen is de nieuwe voorzitter van Metaal Nederland, de vereniging die opkomt voor de belangen van de Nederlandse metaalindustrie. Hij volgde op 1 juni zijn voorganger Hans van den Berg op. “We moeten de metaalindustrie koesteren en verder ontwikkelen.”

Het lag enigszins in de lijn der verwachting dat een topman van Tata Steel voorzitter van Nederland zou worden – de laatste twee voorzitters werkten ook al bij dat bedrijf. Tom Eussen is desondanks trots. “Tata Steel is het grootste bedrijf in de metaalindustrie in Nederland. We zijn het aan onze stand verplicht om in ieder geval bestuursleden te leveren. Maar ik voel me vereerd dat ik daarvoor gevraagd ben.”

Eussen begon in 1996 als Internal Strategy Consultant bij Koninklijke Hoogovens. Sindsdien klom hij, inclusief een kleine interne tussenstap naar Frankrijk, op tot Director Downstream bij Tata Steel Nederland. Simpel gezegd is hij nu verantwoordelijk voor alle vestigingen in Europa, inclusief de zes Nederlandse vestigingen van het metaalbedrijf met uitzondering van IJmuiden.

De industrie is hard bezig met maatschappelijke uitdagingen  waaronder circulaire economie, klimaat, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zegt Eussen. “Helaas zien we dat basismetalen de laatste jaren toch te negatief in het nieuws komen. Het belang en de toegevoegde waarde van basismetaal in Nederland willen we juist beter naar voren laten komen.”

Hij vervolgt: “Metaal is overal, in alle producten. Dat moet zo goed mogelijk gemaakt worden, liefst klimaatneutraal. Veel van de bedrijven in onze sector behoren tot de top van de wereld op het gebied van klimaat en innovatie. We maken metaal met aanmerkelijk minder CO2 dan bedrijven in andere landen.”

“We moeten sneller, dat is iets dat we als vereniging ook omarmen. Maar we moeten niet denken dat het sluiten van de metaalindustrie in Nederland het probleem dat er ligt oplost. Integendeel, we moeten de metaalindustrie koesteren en verder ontwikkelen. Het sluiten van Nederlandse metaalbedrijven is het exporteren van het probleem.”

Eussen verwijst daarom ook naar bedrijven die metalen recyclen. “Van alle grote materiaalstromen, glas, hout, karton, zijn metalen uniek omdat zij in principe oneindig recyclebaar zijn. Je kunt metaal omsmelten en terugbrengen tot iets nieuws zonder verlies van eigenschappen.”

Dit maakt de strategische waarde van de metaalindustrie heel groot. “Zonder onze processen kun je schroot niet omzetten. Onze kennis en kunde is cruciaal als je circulaire metalen wilt creëren. En het uitgangspunt van Nederland is om zo veel mogelijk kringlopen te sluiten.”

“Als we dan ook dat proces kunnen vergroenen, kunnen we direct een grote bijdrage leveren door alle metalen die vrijkomen uit de maatschappij terug te brengen in de maatschappij. Het alternatief is verschepen naar ver gelegen gebieden.”

Metaal Nederland heeft twee rollen. Intern heeft de vereniging een aanjagende rol. Ze wil er voor zorgen dat bedrijven tijdig hun businessmodel en productieproces (kunnen) aanpassen. Extern is Metaal Nederland het aanspreekpunt voor ngo’s, vakbonden, overheden – en andersom. “Wij kunnen thema’s bij elkaar brengen en bespreken met de overheid, FME en andere belangenorganisaties.”

Hij geeft Nyrstar als voorbeeld. Het van oorsprong Brabantse bedrijf, sinds 1892, maar met vestigingen over de hele wereld, heeft vergaande ambities om te verduurzamen. “Hun proces is 100% geëlektrificeerd en nu wil Nyrstar de komende jaren eenvoudig en gegarandeerd voor 100% groene stroom kunnen inkopen, dat is momenteel niet eenvoudig omdat slechts zo’n 25% van het Nederlandse elektriciteitsaanbod groen is. Daarvoor moet je dus een partnership aangaan met de overheden.”

Daarbij speelt nog iets anders. Nyrstar is in handen van internationaal opererende Trafigura, een van 's werelds meest toonaangevende handelsbedrijven in grondstoffen. Tata Steel Nederland is onderdeel van het Indiase Tata Steel. Zij zijn niet de enige: 80% van de grotere Nederlandse basismetaalbedrijven is onderdeel van buitenlandse bedrijven. De Nederlandse overheid moet daar naar handelen, vindt Eussen.

“Ik denk dat de Nederlandse overheid er de afgelopen 2 tot 4 jaar goed aan heeft gedaan te communiceren over de klimaatdoelstellingen – helemaal mee eens. Daarnaast hebben we perspectief nodig voor het bedrijfsleven om daadwerkelijk die investeringen te doen. De overheid moet een groen investeringsklimaat creëren.”

“Omdat 80% van onze industrie voor basismetaal in buitenlandse handen is, concurreren Nederlandse bedrijven met vestigingen die in andere landen gevestigd zijn. Dat maakt het belangrijk dat we de juiste investeringen aantrekken in Nederland.”

“Het gaat niet alleen om subsidies om die investeringen maximaal naar ons toe te halen. Het gaat erom een duidelijk beleid te schetsen. De investeringen die nodig zijn, zijn grote investeringen. Die moeten we concurrerend neerzetten met een gedegen investeringsbeleid. Als we dat nalaten of er ontstaat te veel ruis op de lijn, dan missen we de boot.”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!