Nieuws

Ook Falcon 9 maakt succesvolle landing

Thomas van de Sandt |
Astronomie & Ruimtevaart

De laatste lancering van een Falcon 9 raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX – in juni van dit jaar – eindigde in een explosie, maar gisterennacht was het bedrijf van Elon Musk wél succesvol.

Tien minuten nadat de Falcon 9 was opgestegen om elf satellieten in een baan rond de aarde te brengen, landde de eerste trap van de raket weer op zijn pootjes op de lanceerbasis in Cape Canaveral in Florida. Het zorgde voor een enorme vreugdeuitbarsting in het controlecentrum.


Landing vanaf minuut 32

Jeff Bezos van concurrent Blue Origin was er als de kippen bij om SpaceX te feliciteren, maar ook nog even in te wrijven dat zijn New Shepard een maand geleden de primeur had met een veilige landing terug op aarde. Toch was de prestatie van SpaceX alweer indrukwekkender, omdat de Falcon 9 een grotere hoogte haalde alvorens terug te keren en bovendien onderweg een elftal satellieten de ruimte in stuurde.

Dat beide ruimtevaartbedrijven nu een veilige landing hebben gemaakt met een raket(trap) laat zien dat de technieken hiervoor snel volwassen worden. Voor de commerciële ruimtevaart is dat van groot belang, omdat het hergebruik van raketten de belangrijkste optie is om de kosten van toekomstige ruimtevaartmissies te drukken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven