Nieuws

‘Ook op waterkracht is Bitcoin een milieuramp’

Het mijnen van Bitcoin kost wereldwijd minstens 40 TWh aan elektriciteit per jaar, evenveel als het nationaal gebruik van Hongarije. Voorstanders van de digitale munt claimen dat de milieuschade meevalt, doordat die energiehonger grotendeels gestild wordt met overtollige elektriciteit uit waterkracht. In een vernietigend commentaar in het wetenschappelijke tijdschrift Joule laat analist Alex de Vries (ook bekend als @DigiEconomist) van Pricewaterhouse Coopers (PwC) weinig heel van die verdediging.

Volgens de organisatie Coinshares staan inmiddels de helft van alle zogenoemde mining-computers in de Chinese provincie Sichuan, vanwege de goedkope elektriciteit uit waterkracht, die door het ontbreken van afdoende hoogspanningsverbindingen niet afgevoerd kan worden. De Vries wijst erop dat aldaar in het natte seizoen driemaal zoveel elektriciteit wordt opgewekt als in het droge seizoen. Echter, om rendabel te zijn moeten mining-computers permanent draaien. Zo vormt de aanwezigheid van extra vraag naar baseload zelfs een perverse prikkel om extra kolencentrales te bouwen, stelt De Vries.

Sinds 2013 zijn computers voor het delven van Bitcoin zo gespecialiseerd, dat ze nergens anders toe dienen. Tegelijk wordt de apparatuur steeds beter, waardoor de in december geïntroduceerde Antminer S15 volgens de Wet van Koomey (het aantal berekeningen per kWh verdubbelt iedere achttien maanden) waarschijnlijk over anderhalf jaar al niet meer rendabel is. Daardoor moeten de apparaten niet alleen permanent draaien, maar produceert bitcoin mining wereldwijd ook 10.000 ton e-waste, even veel als Luxemburg.

De Vries onderstreept nog eens hoe inefficiënt Bitcoin als betaalmiddel is. De 81.4 miljoen transacties in 2018 vallen in het niet bij de 482,6 miljard overige digitale transacties in de bankwereld. Per transactie verbruikt de munt 500 tot 750 kWh, tegenover 0,4 kWh per digitale transactie in de regulier banksector.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven