Nieuws

Ook tegenslag voor Solar Team Twente

Nadat eerder Solar Team Eindhoven al het slachtoffer werd van een beschadigd zonnepaneel, valt hetzelfde lot nu Solar Team Twente ten deel.

Twee weken voor de start van de Bridgestone World Solar Challenge vertoont het laminaat dat over het zonnepaneel ligt onherstelbare beschadigingen. ‘We zijn ontzettend geschrokken. We hebben het afgelopen jaar met veel passie aan RED E gewerkt en dan krijgen we zo’n tegenslag. Ons zonnepaneel heeft de beste cellen die er zijn, maar door de beschadiging kunnen we niet meer het optimale uit die cellen halen. We krijgen nu minder energie-inkomsten door de zon. De plek die beschadigd is, is een van de meest optimale locaties van het paneel. De gehavende module ligt aan de achterkant van de zonneauto, een deel waar juist veel zonlicht op valt’, vertelt elektrotechnicus Rob Kräwinkel.

Het laminaat beschermt de onderliggende zonnecellen niet alleen, maar zorgt ook voor een hogere energieopbrengst. De oorzaak van de beschadiging is vooralsnog onbekend; het team is hiernaar op zoek. Vooral om te voorkomen dat zich nog meer soortgelijke schade voordoet.

Ondanks deze grote tegenslag gaat het team gewoon door met de voorbereidingen voor de zonnerace. De testdag die voor morgen staat gepland, gaat dan ook gewoon door.