Nieuws

Op- en afrollen kabel wekt stroom op

Het Nederlandse bedrijf Ampyx Power (AP) wil ver uit de kust drijvende platforms installeren voor windenergiesystemen met zweefvliegtuigen.

De onbemande vliegtuigjes zitten vast aan kabels van maximaal 750 m lengte en bewegen op 200 tot 450 m hoogte in een achtvormig patroon. De kabels, die constant op- en afrollen, drijven generatoren aan. Het vermogen bedraagt per platform naar verwachting 2 MW.

Volgens recent onderzoek naar de drijvende platforms, dat in samenwerking met ECN, Marin en Mocean Offshore is gedaan, is het gebruik van drijvende platforms voor deze vorm van windenergie aantrekkelijk omdat er geen sprake is van hoge funderingskosten. De platforms zijn 20 bij 30 m en de drijflichamen steken zonder ballast ongeveer 11 m diep in het water. Er zijn nog geen locaties in beeld om deze platforms toe te passen.

Tegelijk is het in Den Haag gevestigde bedrijf Ampyx Power bezig met een nieuw prototype zweefvliegtuig, de AP3. Het beproeven van dit nieuwe vliegtuig zal in Ierland gebeuren vanaf een vast platform. Ampyx Power heeft ook een eigen testlocatie in de Noordoostpolder, waar de eerste en tweede generatie prototypes zijn getest. Omdat de AP3 met een vleugelwijdte van 12 m groter is dan de eerdere modellen, zijn er uitvoeriger proefnemingen noodzakelijk, waarvoor een locatie nodig is waar het vaak hard waait.

‘Met de eerste prototypes konden we ook elektriciteit opwekken, maar ze waren te klein voor een concurrerende opbrengst’, aldus Ruiterkamp. ‘Voor een aantal partijen zal de AP3 kostentechnisch interessant zijn, maar wij verwachten in commerciële zin vooral veel van het daaropvolgend model, de AP4, waar we ook al aan werken en die een vermogen van 2 MW zal moeten opwekken.’

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven